Κάθετη δοκιμή Torre dei Beati Pecorino Giocheremo con i Fiori

Συνεχίζοντας με την ενότητα Οι Άγνωστοι Δρόμοι του Κρασιού στην Ιταλία.

Η πρώτη μου επαφή με την ετικέτα Giocheremo con i fiori (παίζοντας με τα λουλούδια) του οινοποιείου Torre dei Beati ήταν τον Οκτώβριο του 2014 όταν δοκίμασα την χρονιά του 2013. Για το συγκεκριμένο μονοποικιλιακό κρασί της ποικιλίας Pecorino δεν γνώριζα τίποτα, όμως μου είχε κάνει εντύπωση η ετικέτα του και το όνομα αυτής για αυτό θέλησα να το δοκιμάσω.
Εννέα χρόνια μετά, θέλοντας να πάρω πληροφορίες για δύο ετικέτες του οινοποιείου για το άρθρο μου, με τίτλο οι άγνωστοι δρόμοι του οίνου στην Ιταλία, μίλησα με τον παραγωγό τον Fausto Albanesi, ο οποίος μου έλυσε όλες τις απορίες ενώ ταυτόχρονα μου ζήτησε την διεύθυνση μου για να μου στείλει να δοκιμάσω τις νέες χρονιές αλλά και ορισμένες παλαιότερες για να δω την δυναμική της ποικιλίας. Μετά από λίγες ημέρες παρέλαβα μια κάθετη 2019, 2020, 2021, 2022. Τελικά είναι ωραίο να παίζεις με τα λουλούδια!
Λίγα λόγια για το οινοποιείο το οποίο ιδρύθηκε το 1999 όταν ο Fausto Albanesi μαζί με την σύζυγο του  Adriana Galasso αποφάσισαν να αναλάβουν τον αμπελώνα του πατέρα της Rocco Galasso. Το όνομα του οινοποιείου προέρχεται από μια λεπτομέρεια μιας μεγάλης τοιχογραφίας που χρονολογείται από το 1400 στην τοπική εκκλησία S. Maria in Piano. Στην πολύτιμη απεικόνιση της Μυστικής Κρίσης, ο “πύργος των ευλογημένων” (Torre dei Beati) αντιπροσωπεύει τον τελικό στόχο στον οποίο, με μεγάλη προσπάθεια και μέσα από δύσκολες δοκιμασίες, τείνουν οι ψυχές που μόλις πέρασαν στη μετά θάνατον ζωή.
Η περιπέτεια τους ξεκίνησε με τη μετατροπή του αμπελώνα σε βιολογική μέθοδο ενώ η πρώτη φιάλη εμφιαλώθηκε το 2000. Τα πρώτα κλήματα του Πεκορίνο φυτεύθηκαν το 2005. Ο Fausto μου ανάφερε ότι είχε απευθυνθεί στον υπεύθυνο σύμβουλο αμπελουργίας της περιφέρειας του Abruzzo, από τον οποίο είχε ζητήσει υποδείξεις σχετικά με τις καλύτερες ποικιλίες για φύτευση. Εκείνος του μίλησε για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο Abruzzo από φυτεύσεις με τις ποικιλίες Nero d’Avola (γηγενής ποικιλία της Σικελίας) και Refosco da Peduncolo Rosso. Ο Fausto αρνήθηκε και φύτεψε Pecorino, μια σχεδόν ξεχασμένη ποικιλία αμπέλου. Το Pecorino είναι μια γηγενής ποικιλία σταφυλιών χαμηλής παραγωγικότητας και μεγάλου οινολογικού ενδιαφέροντος, η οποία πιστεύω ότι αξίζει την προσοχή μας.

H συγκομιδή, πραγματοποιείται κατά κανόνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα σταφύλια που συλλέγονται με το χέρι περνούν από την τράπεζα διαλογής στο κελάρι πριν από την απομάκρυνση-θρυμματισμό.
Μετά την απαλή έκθλιψη, αρχίζει η αλκοολική ζύμωση, η οποία διεξάγεται στους 15-18 °C για περίπου 10 ημέρες. Μετά από μια περίοδο ωρίμανσης σε ανοξείδωτο ατσάλι, το κρασί αφήνεται στις ίδιες χαλύβδινες δεξαμενές για να ωριμάσει στις λεπτές οινολάσπες για 6 μήνες. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει τον αρωματικό εμπλουτισμό.

Abruzzo Doc ‘Giocheremo con i Fiori’ 2022
Έντονο αχυροκίτρινο με ελαφρές χρυσαφένιες ανταύγειες, αρωματικό και ζωηρό στην μύτη, παρουσιάζει ένα κομψό μείγμα από νότες βοτάνων και λουλουδιών Στο στόμα μαλακό αλλά με ενεργητική γεύση, αρμονικό και ευχάριστο και ισορροπημένο από ζωηρή οξύτητα και καλή ορυκτότητα.


Abruzzo Doc ‘Giocheremo con i Fiori’ 2021

Αχυροκίτρινο με ανοιχτές χρυσές ανταύγειες. Η μύτη είναι κομψή, με εσπεριδοειδή και λευκά λουλούδια, στρογγυλεμένη από μελιένες νότες, αλλά ζωντανή με χαρακτηριστικές νύξεις βοτάνων.
Μαλακό στο στόμα, υποστηριζόμενο από μια ζουμερή οξύτητα και μια νευρική ορυκτότητα, που δημιουργούν μια εξαιρετική ανοδική ισορροπία και συμβάλλουν σε μια επίγευση μακράς, διεγερτικής
εμμονής. Ταιριάζει υπέροχα με γεμιστά, σαλάτες, σπανακόρυζο, πρασόρυζο, αλλά και τηγανητά ψάρια.

Abruzzo Doc ‘Giocheremo con i Fiori’ 2020
Ο Fausto θεωρεί την χρονιά του 2020 μια από τις καλύτερες χρονιές και αυτό επιβεβαιώνεται από την στιγμή που πλησιάζεις το ποτήρι στην μύτη μέχρι την τελευταία γουλιά
Πολυεδρική μύτη από λουλούδια, βότανα ενώ εντυπωσιάζει ένα πεντακάθαρο άρωμα φασκόμυλου.
Στο στόμα χαρακτηρίζεται από την τελειότητα, το τρίπτυχο Οξύτητα, ορυκτότητα, αλατότητα, συμβαδίζουν αρμονικά και χαρίζουν μια υπέροχη εμπειρία.
Έχει να δώσει ακόμη πολλά αλλά είναι ένα μεγάλο λευκό κρασί!!
Μπορεί να συνδυαστεί άνετα με μαγειρευτά πιάτα με λευκό κρέας, με καλαμάρι στην σχάρα αλλά αυτό που θα το απογειώσει θα είναι ένα πολύχρωμο μπριάμ στον φούρνο.

Abruzzo Doc ‘Giocheremo con i Fiori’ 2019
Η εσοδεία του 2019 παρουσίασε διαστήματα με αφρικανική ζέστη που διαδέχονταν από έντονες καταιγίδες. Η χαλαζόπτωση του Ιουλίου ήταν ιστορική, με μπάλες πάγου που έπεφταν από τον
ουρανό σε μέγεθος ροδάκινου, αλλά παρ’ όλα αυτά τα σταφύλια σώθηκαν. Χρυσαφί Χρώμα ελαφρώς ποιο εξελιγμένο από αυτό του 2020. Στην μύτη νότες εσπεριδοειδών λευκών λουλουδιών και μελιού. Στο στόμα αλμυρό, βρίσκω ότι η ορυκτότητα δεν είναι τόσο έντονη, ποιο λιπαρό από τις άλλες χρονιές, με μεγαλύτερης χρονικής διάρκεια η αλμυρή επίγευση του. Συμπέρασμα: Παλαιώνει άνετα για 5-7 χρόνια, συνδυάζεται με πολλά πιάτα της υπέροχης παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, και το σπουδαιότερο έχει προσιτή τιμή.

Χάρης Παπανδρέου

Λίγα λόγια για τον Χάρη

Σχεδόν 40 χρόνια στην Φλωρεντία, Οινολάτρης, Οινογράφος στο ιταλικό σάιτ www.winesurf.it με ειδικότητα στα ελληνικά κρασιά, διοργανωτής γευσιγνωσιών, στην Φλωρεντία, πάντα με θέμα τα ελληνικά κρασιά, “λατρεύω τις ακόλουθές ιταλικές ποικιλίες: Nebbiolo σε όλες τις μορφές του, Barbera D’Asti κυρίως αλλά δεν λέω ποτέ όχι σε μια καλή Barbera D’Alba, Aglianico, Sangiovese και κυρίως Chianti και Montalcino, Fiano di Avellino, Verdicchio, Greco di Tufo, Timorasso και τελευταία το Grignolino D’asti και την Pellaverga”.