My account
Cavacava logo 0
 

Γιανακοχώρι 2010

 

Γευστικά χαρακτηριστικά

Δημιούργησε σχολή με το blend του ατίθασου Ξινόμαυρου με το βελούδινο Merlot. Τελαυταία σοδειά του 2011 σαν last vintage. Η μύτη ξεχυλίζει από εντυπωσιακά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, που ξεχωρίζουν σε ένα φόντο βανίλιας, καπνού και σοκολάτας. Το στόμα διαθέτει ωριμότητα, ενώ η πλούσια γεύση χαρακτηρίζεται από βάθος και υποστηρίζεται από την τονισμένη φρεσκάδα του κρασιού. Το τελείωμα είναι γεμάτο από φρουτώδη αρώματα που διαρκούν. Όλα τα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου με στρογγυλότερες ταννίνες και πιό μαλακό στόμα 

Οινοποίηση

Η πρώτη ύλη περνάει από αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής αφού πρώτα έχει μείνει για μία νύχτα σε θάλαμο ψύξης. Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, απουσία οξυγόνου, για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες μεν, άσπαστες δε. Ολόκληρη η ποσότητα Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah ζυμώνει στους 22-26°C, ενώ το τράβηγμά της από τα στέμφυλα γίνεται 5 μέρες μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης.
Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox. Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της παλαίωσης στην κάβα.

Ωρίμαση
14 μήνες σε βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Χαρακτηριστικά

Οινοποιείο Κυρ-Γιάννη Κτήμα
Περιοχή Νάουσα - Ημαθία ΠΟΠ
Τύπος Ερυθρό ξηρό
Χρονιά 2010
Συσκευασία 750 ml
Ποικιλία Merlot 60% , Ξινόμαυρο 40%
Αλκοόλ 14.00%
Θερμοκρασία 17-18°C
Παλαίωση 8-10 χρόνια
Τι συνοδεύει Μοσχάρι Κατσαρόλας κοκινιστό Σπαλομπριζόλες, T-bone BBQ Μπιφτέκια Αρνί ψητό Αρνί Σούβλας Μακαρόνια με κιμά Χοιρινό με δαμάσκηνα
19.00

με ΦΠΑ

750 ml

-
+