Pape Clement – Pessac Léognan 2020

Pape Clement – Pessac Léognan 2019, από Cabernet Sauvignon 56%, Merlot 40% και Cabernet Franc 4%. Χρώμα έντονο, βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη εκφραστικά αρώματα από κόκκινο και μοβ φρούτο, ανθικές νότες (βιολέτες, ροδοπέταλα), κέδρο. Στο στόμα, κομψό,  με πολύ ωραίες μεταξένιες και ώριμες τανίνες, απόλυτα ισορροπημένο. Μακρά ορυκτή επίγευση.

135,00

Σε απόθεμα

ADD CASE(1 x 6)
SKU: pape-clement-pessac-leognan-2019
Βάρος1,5 kg
Οινοποιείο
Περιοχή, ,
Ποικιλίες, ,
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Σπαλομπριζόλες - T Bone BBQ), Κυνήγι, Αρνί – Κατσίκι, (Αρνί Ψητό), Χοιρινό, (Χοιρινό με δαμάσκηνα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Παλαιωμένα κίτρινα)

Γευστικά χαρακτηριστικά

Χρώμα έντονο, βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη εκφραστικά αρώματα από κόκκινο και μοβ φρούτο, ανθικές νότες (βιολέτες, ροδοπέταλα), κέδρο. Στο στόμα, κομψό,  με πολύ ωραίες μεταξένιες και ώριμες τανίνες, απόλυτα ισορροπημένο. Μακρά ορυκτή επίγευση.

Οινοποίηση

 Cabernet Sauvignon 56%, Merlot 40% και Cabernet Franc 4%. Μεταφορά του καρπού με βαρύτητα σε ξύλινες δεξαμενές των 30 έως 70 hl. Η ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 28o-30οC, με μακρά εκχύληση 30-40 ημερών σε επαφή με τα στέμφυλα και συχνή χειροκίνητη ανακύκλωση του μούστου.

Ωρίμαση

Για 18 μήνες, σε δρύινα βαρέλια 400 λίτρων με 65% νέο.
Μπορεί να παλαιώσει για 15-35 χρόνια.

Βαθμολογία

Σοδειά 2020: Jancis Robinson 16.0, James Suckling.97, Bettane & Desseauve.93, Antonio Galloni.97, Robert Parker – Wine Advocate.94, Jeb Dunnuck.98,  Wine Searcher avg.94, Vivino 4.3

James Suckling 97 Pt
“Crushed-stone and berry aromas with some blackberry and black-tea character. Just a touch of smokiness. Sweet fruit, too. This is so refined, subtle, and beautiful for Pape with full body, ultra-fine tannins and a succulent finish. The center-palate is dense and complete. Goes on for minutes. So subtle and refined, focused and classy. Try after 2026.” 02/2022

Robert Parker – Wine Advocate 94 Pt
“The 2019 Pape Clément has turned out well in bottle, delivering a rich bouquet of cherries, blackcurrants, plum liqueur and blackberries mingled with notions of burning embers, licorice and a nicely integrated framing of new oak. Full-bodied, deep and concentrated, it’s a layered, fleshy wine, with a deep core of ripe but lively fruit, plenty of powdery tannin and a long, expansive, discreetly heady finish. This is a powerful, dramatic Pessac with a transatlantic accent and will drink well with only a few years’ bottle age.” WK 04/2022

Vinous Antonio Galloni 97 Pt
“The 2019 Pape Clément is just as impressive as it was en primeur. It shows all of the textural richness that is so typical of Bernard Magrez’s wines, but with an extra kick of freshness that provides energy as well as a sense of proportion. A wine of stature, the 2019 is so classy. Succulent black cherry, plum, mocha, new leather and licorice are all beautifully delineated. But more than anything else, I find the wine’s energy really impressive. This is a fabulous vintage for Pape Clément. Tasted two times.”  AG 02/2022

Jeb Dunnuck 98 Pt
“As to the Grand Vin 2019 Château Pape Clement, it reveals a dense purple hue to go with stunning aromatics of crème de cassis, graphite, lead pencil shavings, scorched earth, and tobacco. Beautifully balanced, with flawless tannins, this full-bodied Pessac has that rare mix of elegance and power, a great mid-palate, and again, perfect balance. It’s one of the gems of the vintage and has some accessibility today given its purity and balance, yet deserves 4-5 years of bottle age and will cruise for 20-25 years or more in cold cellars. The blend is equal parts Cabernet Sauvignon and Merlot, brought up in two-thirds new French oak.”  04/2022