Mazzei
Mazzei (Castello di Fonterutoli)
Η ιστορία της οικογένειας Mazzei συνδέεται στενά όχι μόνο με εκείνη της παραγωγής κρασιού στην Τοσκάνη, αλλά και το σύνολο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ιταλίας από τις αρχές του ενδέκατου αιώνα. Ο δημιουργός Ser Lapo Mazzei θεωρείται επίσης ο “πατέρας” του ονόματος του Chianti αφού σε αυτόν οφείλουμε το πρώτο γνωστό έγγραφο που αναγράφηκε το όνομα Chianti, σε μια εμπορική σύμβαση που φέρει την υπογραφή του, με ημερομηνία 16η Δεκεμβρίου 1398. Από τότε, και για 24 γενιές, η οικογένεια Mazzei παράγει κρασιά στο Castello di Fonterutoli, που ακόμη και μετά την πρόσφατη διεύρυνση της εξακολουθεί να παραμένει η καρδιά της εταιρείας.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η οικογένεια αγόρασε το κτήμα Belguardo που βρίσκεται στην καρδιά της Maremma της Τοσκάνης, στους λόφους μεταξύ Grosseto και Montiano και δίπλα στην Τυρρηνική Θάλασσα, μια συνολική έκταση 700 στρεμμάτων με ένα πολύ ιδιαίτερο terroir.
Το 2003, η γοητεία του εδάφους της Σικελίας οδήγησε την οικογένεια στην αγορά του κτήματος Zisola (φωτογραφία) με συνολική έκταση 500 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Σικελία, τη γη της καταγωγής της ποικιλίας Nero d’Avola έξω από την πόλη Noto, διάσημη για τα μπαρόκ κτίρια της, και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πρώτα στο Castello di Fonterutoli και στη συνέχεια στο Belguardo και στη Zisola, η οικογένεια Mazzei έχει αναλάβει ένα πρόγραμμα αειφόρου διαχείρισης των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας του.
Αυτό οδήγησε στην πλήρη εξάλειψη των χημικών λιπασμάτων, την ανακύκλωση των αποβλήτων παραγωγής, (βλαστοί, μίσχοι σταφυλιών, στέμφυλα, ελαιοπυρήνα και κοπριά αλόγου) για την παραγωγή κομπόστ, που χρησιμοποιείται σαν οργανικό λίπασμα.
Προβολή όλων των 5 αποτελεσμάτων