Comm. G.B. Burlotto

Comm. G.B. Burlotto

Το οικογενειακό οινοποιείο ιδρύθηκε στο Verduno, την ιστορική πόλη στο Barolo, το 1850, από τον Giovani Battista Burlotto. Ο GB Burlotto διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Barolo ως μια φημισμένη αμπελοοινική περιοχή. Εισήγαγε διάφορες καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων της μακρύτερης διαβροχής και των μεγαλύτερων δρύινων βαρελιών για παλαίωση. Αυτές οι μέθοδοι βοήθησαν στην ενίσχυση της ποιότητας και της πολυπλοκότητας των κρασιών του, αποφέροντάς του διακρίσεις και βραβεία. Το οινοποιείο ήταν το πρώτο που εμφιάλωσε κρασί και ο επίσημος προμηθευτής του Βασιλικού Οίκου της Σαβοΐας, που τότε κυβερνούσε το Πιεμόντε.
Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, αλλά όχι η βασική ιδέα της ανάδειξης της αυθεντικότητας της περιοχής και του σταφυλιού.
Κρασιά με ψυχή, εντελώς ανόθευτα από υπερβολές βαρελιών ή υπερωρίμανσης του σταφυλιού, η κρυστάλλινη φρεσκάδα και η καθαρότητα των φρούτων τους, η παροιμιώδης φινέτσα και κομψότητα, η αξεπέραστη πολυπλοκότητα καθώς και το μαγευτικό άρωμα χαρακτηρίζουν, το εκλεκτό στυλ των αδιαμφισβήτητων κρασιών του.
Το οινοποιείο Burlotto θεωρείται πλέον ένας από τους μεγάλους μικρούς παραγωγούς του Piemonte, χάρη στην εξαιρετική και άκρως παραδοσιακή οινοποίηση του δισέγγονου του Commendatore Burlotto, Fabio Alessandria, που είναι ένας από τους πιο συμπαθείς οινοποιούς σε όλο τον κόσμο.
Τα κορυφαία του barolo από τα cru: Monvigliero*, Cannubi, Castelletto και το Barolo Acclivi, από 3 cru του Barolo είναι πλέον πανάκριβα και δυσεύρετα. Αλλά ακόμα και τα “απλά” βασικά κρασιά του Fabio, οινοποιούνται με το ίδιο πάθος με τα θρυλικά κορυφαία κρασιά του. Εκτός του Nebbiolo, καλλιεργούν σε συνολικά 150 στρέμματα και τις ποικιλίες, Barbera, Dolcetto, Freisa καθώς και την μοναδική Pelaverga του Verduno.

* Το μεγαλείο του Monvigliero έγκειται στα χαρακτηριστικά αρωματικά του, τα οποία δεν μοιάζουν με κανένα άλλο Barolo. Το εκπληκτικά έντονο και άμεσα αναγνωρίσιμο άρωμά του από προβηγκιανή μαύρη ελιά tapenade, κέδρο και τρούφα δεν είναι τίποτα λιγότερο από υπνωτικό. Και δεν θα μπορούσε να έρθει από κανένα άλλο μέρος στη γη. Είναι η πεμπτουσία του terroir του.

Προβολή όλων των 13 αποτελεσμάτων