Σαντορίνη ΠΟΠ

Σαντορίνη ΠΟΠ

Ο αμπελώνας του ΠΟΠ Σαντορίνη, θεσπίστηκε το 1971, είναι αυτόριζος, από τη στιγμή που η φυλλοξήρα δεν  ζει στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού. Τα πρέμνα διαμορφώνονται σε σχήμα καλαθιών («κουλούρες» ή «αμπελιές»), μέσα στα οποία τα σταφύλια προστατεύονται από τον ήλιο και τους ανέμους (μελτέμια) και αναπτύσσονται με σχεδόν απουσία νερού. Η σπουδαιότερη γηγενής ποικιλία, είναι το ασύρτικο.
Η ένδειξη «Νυχτέρι» αφορά ξηρούς οίνους και προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια, οίνους υψηλόβαθμους (τουλάχιστον 13.5% Vol) και υποχρεωτική ωρίμαση σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον 3 μήνες.
Η ένδειξη «Vinsanto» αφορά επιδόρπιους οίνους και προϋποθέτει υπερώριμα σταφύλια, που έχουν αφεθεί στον ήλιο για να αφυδατωθούν, ώστε να έχουν σάκχαρα τουλάχιστον 370γρ./λ. και υποχρεωτική παλαίωση σε ξύλινα βαρέλια τουλάχιστον για 24 μήνες και αν πρόκειται για πιο μακρά πρέπει να αφορά τα 4 χρόνια ή πολλαπλάσια του 4.
Οι οίνοι Vinsanto μπορούν να είναι είτε «φυσικώς γλυκείς – λιαστοί» είτε «οίνοι λικέρ από λιασμένα σταφύλια» (Vin de liquer de raisin passerille). Επιτρέπεται η κυκλοφορία οίνων Vinsanto συγκεκριμένης εσοδείας και η ανάμειξη διαφορετικών εσοδειών με αναγραφή της νεότερης.
Οι συνιστώμενες ποικιλίες για τον ξηρό οίνο Ασύρτικο είναι τουλάχιστον 75%, αηδάνι άσπρο, αθήρι και για τον γλυκύ οίνο Vinsanto, Ασύρτικο τουλάχιστον 51%, αηδάνι άσπρο (επιτρέπονται και μικροποσότητες από άλλες λευκές γηγενείς ποικιλίες).
Όλα τα οινοποιεία του νησιού παράγουν ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη και τα περισσότερα αξιοποιούν και τις 3 ενδείξεις (Σαντορίνη, Νυκτέρι, Vinsanto).  Παράγονται 58 ξηροί οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη (9 είναι Νυκτέρι) από 21 οινοπαραγωγούς και 22 γλυκείς οίνοι (Vinsanto) από 15 οινοπαραγωγούς

Βλέπετε 1–18 από 61 αποτελέσματα