Viognier

Viognier

Το Viognier είναι μια από τις πιο σπάνιες και εξωτικές ποικιλίες του πλανήτη, αφού υπάρχουν μόνο μερικές εκατοντάδες οινοποιοί ανά τον κόσμο που καλλιεργούν αυτή την ποικιλία. Στην Ελλάδα όμως, φαίνεται ότι βρήκε ένα φιλόξενο περιβάλλον, αφού ένας υπολογίσιμος αριθμός παραγωγών οινοποιούν αυτήν τη λευκή ποικιλία αμπέλου, που δίνει ξηρά λευκά κρασιά, συχνά περασμένα από βαρέλι.

Το Viognier δίνει κρασιά με σχετικά βαθύ, χρυσο-πράσινο χρώμα, ενώ τα αρώματά τους είναι πάντα εκρηκτικά, θυμίζοντας ώριμα πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως ροδάκινο, γλυκά ανθέων, όπως ακακία και μπαχαρικά. Στο στόμα είναι εξίσου εντυπωσιακά, με όγκο, πυκνότητα, υψηλό αλκοόλ και σχετικά μαλακή οξύτητα. Το βιονιέ είναι μια ποικιλία που αγαπά τη ζύμωση και την παλαίωση σε δρύινο βαρέλι. Κρασιά από την ποικιλία αυτή παράγονται σε σχεδόν όλες τις περιοχές τις Ελλάδας, αν και οι πιο σημαντικοί θύλακες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Τα πιο πολλά παραδείγματα είναι ξηρά και μονοποικιλιακά, αλλά υπάρχουν λίγα γλυκά βιονιέ, κυρίως από υπερώριμα σταφύλια, ενώ μερικοί παραγωγοί αναμειγνύουν αυτή την ποικιλία με άλλες, κυρίως γηγενείς, όπως είναι ο ροδίτης.

Το Viognier είναι ένα σταφύλι για τους φίλους των λευκών ξηρών κρασιών με εκρηκτική προσωπικότητα και πληθωρικό χαρακτήρα. Μπορεί να συνοδεύσει αντίστοιχα έντονα πιάτα ή να συνδυαστεί με πιάτα χαμηλής αρωματικής έκφρασης, όπως οι γκόγκες και άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά, ώστε το φαγητό να αφήσει ελεύθερο πεδίο στο ταμπεραμέντο του κρασιού. Τα ελληνικά Viognier είναι έτοιμα προς κατανάλωση μόλις κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, αλλά μπορούν να έχουν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη για τρία έως έξι χρόνια, ειδικά όσα έχουν ζυμωθεί σε βαρέλι.

πηγή ΕΔΟΑΟ

Προβολή όλων των 15 αποτελεσμάτων