Απρίλιος 2023

Λέγοντας, “via Ghibellina 87 Firenze” σε έναν λάτρη του κρασιού, είναι σαν να του δίνεις τη διεύθυνση του παραδείσου, τον αριθμό του οικοδομήματος της πύλης των ονείρων. Η διεύθυνση αντιστοιχεί στην είσοδο της Enoteca Pinchiorri, ενός από τα πιο διάσημα και καταξιωμένα εστιατόρια στον κόσμο (3 αστέρια Michelin), το οποίο κρύβει μέσα του μια από τις πιο πολύτιμες, καλά εφοδιασμένες, περιζήτητες και διαλεχτές κάβες κρασιών στον πλανήτη. Περισσότερες από 150.000 φιάλες, με αληθινά μαργαριτάρια της παγκόσμιας οινολογίας, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, όπως το Chateau d’Yquem 1820 ή το Chateau Lafite Bianco 1959. Υπάρχει επίσης, η περίφημη σειρά φιαλών που φέρουν τον αριθμό 1, από το La Tache του 1985 έως το Sassicaia και το Tignanello, εκ των οποίων το Νο 1 του 1971, όταν πρωτοκυκλοφόρησε !

Σε αυτό τον οινικό παράδεισο, είχα την χαρά να παρουσιάσω 16 ετικέτες από 10 οινοποιεία από όλη την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση που έλαβα από τον πολυβραβευμένο οινοχόο, Davide D’Alterio. Η επιλογή έγινε σε συνεννόηση με τα οινοποιεία. Μοναδικός όρος που υπήρχε από την πλευρά μου, κρασιά μόνο από Ελληνικές ποικιλίες.

Τα 8 λευκά και τα 8 κόκκινα χωρίστηκαν σε 4 Flight.

1 Flight
OENOPS Βιδιανό 2021
Οινοποιείο Μάρκου – Σαββατιανό 2022
Οινοποιείο Μάρκου – Σαββατιανό 2013
Gentilini – R15
2 Flight – Ασυρτικα
Βαπτιστής – Αντάρα 2021
Οινοποιείο Χατζηδάκη – Φαμίλια 2022
T-OINOS – Ασύρτικο Clos Stegasta Rare 2020
Οινοποιείο Χατζηδάκη – Σκυτάλη 2020
3 Flight
Οινοποιείου Ζαφειράκη – Λημνιώνα 2019
Ντούγκος – Ραψάνη Παλιά κλήματα 2019
Κτήμα Μουσών – Μούχταρο 2021
Στροφιλιά – Μαύρος Κώνος 2021
4 Flight
Κτήμα Νερατζή – Κόνιαρος 2016
Βαπτιστής – Μαυρότραγανο 2021
T-OINOS – Μαυροτράγανο Clos Stegasta Rare 2020
Οινοποιείο Χατζηδάκη – Μαυροτράγανο 2020

Η γευσιγνωσία διήρκησε περίπου 90 λεπτά, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησα να εξηγήσω την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού, την διάσωση ελληνικών ποικιλιών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί, την καταξίωση της Σαντορίνης, τις ομοιότητες του μονοποικιλιακού Ξινόμαυρου με το Νεμπιόλο, όπως επίσης και ποιες ποικιλίες θα δώσουν τα επόμενα μεγάλα κρασιά.

Όλα τα κρασιά άρεσαν, γιατί το κάθε ένα από αυτά, είχε κάτι να πει.
Το Βιδιανό, για τα ντελικάτα αρώματα του και την υπέροχη επίγευση του.
Το Σαββατιανό, για την μεγάλη αλλαγή που παρουσιάζει, με την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο.
Η Ρομπόλα με παραμονή 24 μηνών στις οινολάσπες, για την ορυκτότητα της.
Το Ασύρτικο του Βαπτιστή από την Τήνο, για τα αρώματα λεμονιού και την αλμυρότητα.
Η Φαμίλια 2022, για την αρτιότητα της σε όλα τα επίπεδα και την θαλασσινή αλμύρα.
Η Σκυτάλη 2020, για την δυναμική παλαίωσης και την λιπαρότητα της.
Η Λημνιώνα 2021, για την ομοιότητα με την Βουργουνδία της Anne Gros που έχουν στην λίστα τους.
Η Ραψάνη, για την ομοιότητα του Ξινόμαυρου με το Νεμπιόλο και τις δυνατότητες παλαίωσης.
Το Μούχταρο, για τον φρουτώδη χαρακτήρα του αλλά και τις νύξεις από μάνγκο.
Ο Μαύρος Κώνος για τον δυναμισμό του.
Ο Κόνιαρος για την υπέροχη μύτη του.
Το τηνιακό Μαυροτράγανο του Βαπτιστή για την δυναμική γουλιά του.
Το επίσης τηνιακό Μαυροτράγανο Rare του T-OINOS, για την πολυπλοκότητα και την φινέτσα του. Ορισμένοι το αποκάλεσαν Μεγάλο Κρασί.
Ενώ το σαντορινιό Μαυρότραγανο του Οινοποιείου Χατζηδάκη, διακρίθηκε για την πληθωρικότητα και την τελειότητα του.
Ας συνεχίσουμε να κρατάμε ανοιχτές παρόμοιες πόρτες, μόνο καλό θα κάνουν στο Ελληνικό κρασί.

Ραντεβού στην επόμενη γευσιγνωσία ελληνικών οίνων στην Ιταλία.

Χάρης Παπανδρέου

Λίγα λόγια για τον Χάρη

Σχεδόν 40 χρόνια στην Φλωρεντία, Οινολάτρης, Οινογράφος στο ιταλικό σάιτ www.winesurf.it με ειδικότητα στα ελληνικά κρασιά, διοργανωτής γευσιγνωσιών, στην Φλωρεντία, πάντα με θέμα τα ελληνικά κρασιά, “λατρεύω τις ακόλουθές ιταλικές ποικιλίες: Nebbiolo σε όλες τις μορφές του, Barbera DAsti κυρίως αλλά δεν λέω ποτέ όχι σε μια καλή Barbera DAlba, Aglianico, Sangiovese και κυρίως Chianti και Montalcino, Fiano di Avellino, VerdicchioGreco di Tufo, Timorasso και τελευταία το Grignolino D’asti και τηνPellaverga”.