Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016
Παρουσίαση: Γιάννης Καρακάσης MW
Σχολιασμοί: Άγγελος Ιατρίδης, Στέφανος Κουνδουράς, Κώστας Μπακασιέτας
Παραγωγή: Στέφανος Κόγιας – Wine Style
Φιλοξενία: Royal Olympic Hotel, Αθήνα
Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το Masterclass της Μαλαγουζιάς. Παρουσιάστηκαν 30 δείγματα σε 6 flights, χωρισμένα ανάλογα με το υψόμετρο, τον τρόπο οινοποίησης (οινολάσπες), ωρίμασης σε βαρέλι, βιολογικής ή μη καλλιέργειας,. Στο τελευταίο flight δοκιμάστηκαν 5 μαλαγουζιές από παλιές σοδειές όπου διαπιστώθηκε η αντοχή της στο χρόνο.
Μάθαμε για τερπενικά αρώματα (ροδοπέταλα, λουκούμι) ή αλλιώς Μοσχατίζοντα αρώματα που η ποικιλία διαθέτει όταν είναι φυτεμένη σε χαμηλά υψόμετρα, την μεγάλη κλωνική παραλλαγή της, το πως επηρρεάζεται από το υψόμετρο και την απόδοση ανά στρέμμα.
Η γνώμη μας είναι, ότι όσο την “μαθαίνουν¨ οι οινοποιοί και ανακαλύπτουν νέες πτυχές της, ηλικιωθούν τα πρέμνα και μειωθούν οι στρεμματικές αποδόσεις, μπορεί να δώσει πολύ καλά δείγματα στο μέλλον. Χρειάζεται ακόμα χρόνος, προσπάθεια και ίσως και …υψόμετρο για να γίνει άλλος ένας πρεσβευτής μας στο εξωτερικό, το οποίο και ευχόμαστε.