Στο τρίτο μέρος συναντάμε τα κρασιά του Νότου

Συνεχίζοντας με την ενότητα Οι Άγνωστοι Δρόμοι του Κρασιού στην Ιταλία.

Ξεκινάμε από μια ιστορική ετικέτα:

ANTONIO Radici Taurasi Riserva 2008, 100% Aglianico– Παραγωγός “Mastrobernardino”

Το οινοποιείο Mastroberardino, αποτελεί παράδειγμα της αριστείας των μεγάλων κρασιών της Νότιας Ιταλίας και μαρτυρά μια μοναδική αμπελουργική κληρονομιά. Για περισσότερα από 200 χρόνια, δέκα γενιές παθιασμένων αμπελουργών διαδέχονται η μία την άλλη, με γνώμονα την επιθυμία να αποκαλύψουν την καλύτερη έκφραση των terroirs της Καμπανίας και της Ιρπίνια στην Ιταλία.
Το Radici Riserva Antonio Taurasi 2008, είναι ένας φόρος τιμής στον αείμνηστο Antonio Mastroberardino, μια σημαντική προσωπικότητα του οικογενειακού κτήματος. Η φιάλη ανοίχτηκε φέτος το καλοκαίρι στην Τήνο, για τα 15 α γενέθλια του εστιατορίου Μικρό Καράβι. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, ενθουσίασε όσους το δοκίμασαν. Προσωπικά την τοποθετώ στο top 10 των καλυτέρων κόκκινων κρασιών που έχω πιει, ανώτερο από πολλά Barolo και Brunello διπλασίου κόστους.
Συνόδευσε υπέροχα ένα μαμαδίστικο κοκκινιστό με πουρέ.
Το Μπαρόλο του Νότου όπως αποκαλείται το Taurasi, ανοίχτηκε 5 ώρες πριν. Στη μύτη πολύπλοκα αρώματα από υπερώριμα κόκκινα φρούτα, καφέ, πικάντικους τόνους και νύξεις καπνού. Παρόλο που το κρασί είναι 15 ετών, παραμένουν στοιχεία οξύτητας στον ουρανίσκο, μια ιδιαιτερότητα του Aglianico, η οποία δεν εξαφανίζεται με την ηλικία. Γεμάτο σώμα, ξανασυναντάμε τα μπαχάρια, οι τανίνες έχουν αρχίσει να γίνονται βελούδινες, ένδειξη ότι το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση, αν και έχει μπροστά του τουλάχιστον μια 15ετία ακόμη. Ατελείωτη επιμονή και εξαιρετικά εκλεπτυσμένη επίγευση
Μοναδικό!

 

Aipierti 2019 Fiano di Avellino – 100% Fiano – Παραγωγός Vadiaperti – Traerte

Το οινοποιείο Vadiaperti – Traerte ιδρύθηκε το 2011, με σαφή στόχο να αναδείξει τα υπέροχα λεύκα κρασιά από την Καμπάνια, βρίσκεται στο δήμο Montefredane στην contrada Vadiaperti, όπου δραστηριοποιείται ο οινολόγος Raffaele Troisi, ήδη καταξιωμένος παραγωγός με το οικογενειακό κτήμα Vadiaperti.
Το όνομα Traerte, σημαίνει “ανάμεσα σε ορεινούς δρόμους”. Το κτήμα καλλιεργεί αποκλειστικά τις γηγενείς ποικιλίες Fiano, Greco, Coda di Volpe, Falanghina και Aglianico, με ορισμένα αμπέλια ηλικίας άνω των 80 ετών. Το Fiano di Avellino DOCG Aipierti, ανήκει στη σειρά με τις premium ετικέτες, πρόκειται για τον καρπό ενός εδάφους ιδιαίτερα κατάλληλου για την αμπελοκαλλιέργεια. Ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από τη διαίσθηση του Raffaele Troisi, στην κατανόηση των δυνατοτήτων της γης και στην επιθυμία του να προσφέρει κρασιά με εμφανή φρεσκάδα, γευστικότητα, οσφρητικό χαρακτήρα και πρωτοτυπία στην έκφραση. Πρόκειται για ένα μονοποικιλιακό Fiano, με αχυροκίτρινο χρώμα, με ελαφρώς πρασινωπές ανταύγειες, στην μύτη νότες λευκών φρούτων, ανθών πορτοκαλιού, με βαλσαμικές και πικάντικες νότες. Στο στόμα, τα χαρακτηριστικά του είναι η κομψότητα, η φρεσκάδα, και η νοστιμιά! Βάλτέ το, δίπλα σε πιάτα λαχανικών και φυσικά σε πιάτα με θαλασσινά. Τρέχουσα σοδειά 2021


Neostòs 2022– 100% Pecorello – Παραγωγός Spiriti Ebrri

Η Spiriti Ebbri είναι ένα σχετικά νέο οινοποιείο στην Καλαβρία, γεννήθηκε από τη συνάντηση ενός μηχανικού (Pierpaolo), ενός αρχιτέκτονα (Damiano) και ενός εκπαιδευτικού (Michele), αλλά πάνω απ’ όλα στη βάση μιας φιλίας συνυφασμένης με το αμπέλι. Τρεις ενθουσιώδεις φίλοι, που σκοπό έχουν, να δώσουν ζωή σε πραγματικά και αυθεντικά κρασιά. Ένα δόγμα που οδηγεί στη δημιουργία αυτού του “Νεοστού”, του οποίου το όνομα προέρχεται από την κράση δύο ελληνικών λέξεων Néos (νέος) και Nòstos (επιστροφή). Παράγεται από 100% Pecorello, μια αυτόχθονη ποικιλία που αναπτύσσεται σε αμμώδη κυρίως εδάφη. Η συγκομιδή των
σταφυλιών γίνεται αυστηρά με το χέρι, ζυμώνει με γηγενείς ζύμες το 70% σε ατσάλινες δεξαμενές και το 30% βαρέλια.
Ένα εμφιαλωμένο κρασί ακόμα ζωντανό, μια έκφραση της Καλαβρέζικης γης με μόνο ένα αρνητικό στοιχείο…τις πολύ λίγες φιάλες που παράγονται. Ο “Neostos” είναι ένας λευκός οίνος, που στο ποτήρι παίρνει μια απόχρωση που θυμίζει χρυσοκίτρινο. Η οσφρητική όψη κινείται σε πλούσιες και βαθιές νότες, που φέρνουν στο νου μεσογειακούς θάμνους και ώριμα φρούτα, με μια απόχρωση που τείνει προς το πικάντικο. Στο στόμα είναι πληθωρικό, γεμάτο σώμα, με μια ευχάριστα φρέσκια και ικανοποιητική γουλιά.
Ανυπομονώ να δοκιμάσω την κόκκινη ετικέτα τους SEE, η οποία είναι ένα blend από τις ποικιλίες Magliocco dolce e Canino, Greco Nero, Gaglioppo, Guarnaccia Nera, Nerello Mascalese, Calabrese, Nocera, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante, Sangiovese, Syrah, και άλλες!

Nero Ossidiana 2014 – Corinto 90%, Nero d’ Avola 10% – Παραγωγός Tenuta di Castellaro

Το Nero Ossidiana είναι ένα πολύπλευρο κόκκινο κρασί της Σικελίας, που συνδυάζει τη μεσογειακή ζεστασιά με μια βαθιά αλατότητα. Το οινοποιείο Tenuta di Castellaro, βρίσκεται στο Λίπαρι, ένα από τα πιο γνωστά νησιά των Αιολίδων, που ανήκουν στη Σικελία. Επικεφαλής του υπέροχου σικελικού οινοποιείου, είναι ο Massimo Lentsch, ο οποίος έμεινε κεραυνοβολημένος μετά την πρώτη επαφή του με την Σικελία. Θέλησε να ιδρύσει το οινοποιείο, κυρίως μετά τη συνάντηση του με τον Salvo Foti, έναν από τους πιο ικανούς και γνωστούς οινολόγους της Σικελίας, ο οποίος εξακολουθεί να επιβλέπει την εταιρεία μέχρι σήμερα. Ο στοχευμένος παρεμβατισμός, η αυθόρμητη ζύμωση, η χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση και η μεγάλη ευαισθησία, είναι μερικές από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις που οδηγούν στη δημιουργία κρασιών με έντονη εδαφική προσήλωση, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη κλάση και φινέτσα.
Ο οίνος Nero Ossidiana παράγεται από ένα χαρμάνι, που αποτελείται κυρίως από Corinto Nero, (η μαύρη κορινθιακή σταφίδα) και ένα μικρό υπόλοιπο Nero d’ Avola. Στο βιολογικό αμπελώνα, επιτρέπεται η χρήση μόνο λίγου χαλκού και θείου. Στο κελάρι, πραγματοποιείται αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση, χωρίς έλεγχο της θερμοκρασίας και μακρά εκχύλιση. Το υγρό ωριμάζει για 8 μήνες σε χρησιμοποιημένα βαρέλια και για άλλους 8 μήνες στη φιάλη. Το κόκκινο Nero Ossidiana, παρουσιάζεται στο ποτήρι με ένα γεμάτο, λαμπερό ρουμπινί  χρώμα. Η μύτη είναι ενδιαφέρουσα και ποικιλόμορφη, με νότες σκούρων φρούτων, μπαχαρικών, υφάλμυρων νύξεων και άγριων βοτάνων. Η εναλλαγή μιας πιο σαρκώδους διάστασης, με μια άλλη απροκάλυπτα νησιώτικη, εντοπίζεται και στο στόμα, όπου το υγρό το οποίο είναι προικισμένο με σάρκα και δομή, ισορροπεί διαρκώς με την αλατότητα και την οξύτητα.
Τρέχουσα σοδειά 2019

Unico di Benedetta 2015 100% Sangiovese – Tenuta benedetta
Tenuta Benedetta, το κτήμα του Daniele Noli ενός φαρμακοποιού από την Τοσκάνη -με πάθος για το κρασί και πτυχίο αμπελουργίας και οινολογίας- και της συζύγου του Laura. Ορμώμενοι από την αγάπη τους για τη Σικελία και τα εξαιρετικά προϊόντα της, αγόρασαν τρεις αμπελώνες στην Αίτνα και το 2013, δημιούργησαν το οινοποιείο που πήρε το όνομα της κόρης τους, Benedetta. Κύριος στόχος της εταιρείας, είναι η παραγωγή φυσικών κρασιών που σέβονται όσο το δυνατόν περισσότερο, την ταυτότητα αυτής της εξαιρετικής ηφαιστειακής περιοχής. Επιδιώκουν την υψηλότερη ποιότητα, ξεκινώντας από τη φροντίδα των αμπελώνων και δίνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, από τον τρύγο μέχρι την οινοποίηση και την ωρίμανση στο ξύλο. Ακολουθούν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και χρησιμοποιούν μόνο χειρωνακτική εργασία.
Το Rosso Unico di Benedetta, παρασκευάζεται με σταφύλια από τον αμπελώνα Vigna Benedetta, στην περιοχή Feudo di Mezzo του Passopisciaro, όπου υπάρχουν αμπέλια Sangiovese ηλικίας περίπου 10 ετών. Αποτέλεσμα αυτών, ένα πρωτότυπο κόκκινο κρασί, προικισμένο με ζωηρή οξύτητα και μοναδική προσωπικότητα.
Το δοκίμασα γιατί μου κίνησε την περιέργεια. Τι μπορεί άραγε να προσφέρει, ένα Sangiovese από την Αίτνα? Αδιαπέραστο ρουμπινί χρώμα, μια σαφής φρουτώδης νότα κάνει την εμφάνισή της στη μύτη, ώριμα κόκκινα φρούτα, όπως μαύρο κεράσι, βατόμουρο, ακολουθούμενα από γλυκόριζα, βιολέτα και γραφίτη. Στο στόμα παρουσιάζει βέλτιστη ισορροπία, υποστηριζόμενη από το αλκοόλ και τη βελούδινη απαλότητα από τη μία πλευρά και τις ευγενικές τανίνες από την άλλη. Στόμα ογκώδες και ταυτόχρονα εξορθολογισμένο, χάρη στην πολύτιμη παρουσία της οξύτητας. Πολύ επίμονο κλείσιμο.
Αίτνα δεν είναι μόνο Νερέλο Μασκαλέσε

Tintilia del Molise DOP 2018 – 100% Tintilia – Di Majo Norante

Την γηγενή ποικιλία, την συναντάμε στην περιφέρεια του Molise. Πρόκειται για ένα ερυθρό κρασί, το οποίο επιτρέπει, να γνωρίσει και να εκτιμήσει κανείς τις ιδιότητες μιας αρχαίας ερυθρής ποικιλίας αμπέλου. Ανακαλύφθηκε εκ νέου τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στη δέσμευση και την επιμονή μερικών τοπικών αμπελουργών. Το κρασί Tintilia, προέρχεται από το κτήμα ενός από τους πιο διάσημους και σημαντικούς παραγωγούς της Molise. Το Di Majo Norante είναι ένα ιστορικό όνομα στην περιοχή, διαθέτει οικογενειακές παραδόσεις στον τομέα της αμπελουργίας, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα του οινοποιείου, είναι η δέσμευσή του στην αξιοποίηση των ντόπιων ποικιλιών, όπως η Tintilia, χωρίς να υποκύπτει στη γοητεία των πιο διάσημων διεθνών ποικιλιών.
Η Tintilia, του οινοποιείου του Di Majo Norante, είναι ένα παραδοσιακό κρασί που αντιπροσωπεύει τα πιο αρχαία έθιμα της γης του Molise. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται στους λόφους, όχι μακριά από τη θάλασσα. Τα σταφύλια, υποβάλλονται σε μια κλασική διαδικασία ερυθρής οινοποίησης, με εκχύλιση σε επαφή με τα στέμφυλα για ένα μήνα. Το κρασί παραμένει για 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια και ολοκληρώνει την παλαίωσή του με 6 μήνες στη φιάλη. Στο ποτήρι έχει έντονο ρουμπινί χρώμα, με νεανικές βιολετί αντανακλάσεις. Η μύτη απελευθερώνει ένα μπουκέτο, που χαρακτηρίζεται από αρώματα σκούρων μούρων, νύξεις χούμου και υποβόσκουσας βλάστησης, νότες δέρματος, μπαχαρικών και ρίζας γλυκόριζας. Το στόμα είναι πλούσιο και μαλακό, με μεταξένιες, εξελιγμένες τανίνες και αρμονική, ισορροπημένη επίγευση.
Τρέχουσα σοδειά 2020

 

Fiano di Avellino 2016 – 100% Fiano – Παραγωγός Guido Marsella

Ο Guido Marsella ήταν ένας από τους πρωτοπόρους, στην εκ νέου ανακάλυψη και ανάδειξη του Fiano di Avellino και της περιοχής Summonte, η οποία θεωρείται σήμερα Cru. O GM αγόρασε γη στην περιοχή Summonte, στην Iripinia, και ίδρυσε το οινοποιείο το 1995. Ήταν ο πρώτος παραγωγός Fiano, που κυκλοφόρησε τα κρασιά του στην αγορά ένα χρόνο μετά τη συγκομιδή, σε κατάσταση πλήρους ωριμότητας. Εγκαινιάζοντας με την επιλογή του, έναν νέο δρόμο, που πολύ αργότερα ακολούθησαν και άλλοι παραγωγοί. Σήμερα, με βάση τη μακρόχρονη εμπειρία και τη μεγάλη αναγνώριση, ο Guido έχει φτάσει στο σημείο να περιμένει ακόμη και δύο χρόνια μετά τον τρύγο, για να κυκλοφορήσει ορισμένα από τα κρασιά του. Ερμηνεύοντας εκ νέου την περιοχή, όσον αφορά την αρωματική πολυπλοκότητα και τη μακροβιότητα. Η παλαίωση, πραγματοποιείται στις λεπτές οινολάσπες σε ατσάλινες δεξαμενές και μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες. Στο ποτήρι έχει το τυπικό χρυσαφί χρώμα. Η μύτη είναι σύνθετη και συναρπαστική, με καπνιστές νότες που εναλλάσσονται με αισθήσεις φρούτων ακόμη και εξωτικών, χόρτα αγρού και πιο ορυκτές πινελιές. Στο στόμα, είναι πλούσιο, αλμυρό, με ενεργητική και ζωντανή διάθεση. Ένα λευκό κρασί από τη νότια Ιταλία, που βρίσκει τη γαστρονομική του κλίση, στο να συνδυάζεται κυρίως με πρώτα και δεύτερα πιάτα που έχουν βάση το ψάρι, μαγειρεμένα με διαφορετικές παρασκευές.
Η ετικέτα δοκιμάστηκε στην Τήνο, μαζί με έναν πολύ καλό φίλο, που έχει και την επιμέλεια για όλα τα κείμενα τού «οι άγνωστοι δρόμοι του οίνου στην Ιταλία». , Ένα λευκό που άνετα παλαιώνει, δεκαπέντε και βάλε χρόνια.! Μια magnum του 2009, περιμένει να ανοιχτεί με την κατάλληλη οινική παρέα.
Τρέχουσα σοδειά 2020

Χάρης Παπανδρέου

Λίγα λόγια για τον Χάρη

Σχεδόν 40 χρόνια στην Φλωρεντία, Οινολάτρης, Οινογράφος στο ιταλικό σάιτ www.winesurf.it με ειδικότητα στα ελληνικά κρασιά, διοργανωτής γευσιγνωσιών, στην Φλωρεντία, πάντα με θέμα τα ελληνικά κρασιά, “λατρεύω τις ακόλουθές ιταλικές ποικιλίες: Nebbiolo σε όλες τις μορφές του, Barbera D’Asti κυρίως αλλά δεν λέω ποτέ όχι σε μια καλή Barbera D’Alba, Aglianico, Sangiovese και κυρίως Chianti και Montalcino, Fiano di Avellino, Verdicchio, Greco di Tufo, Timorasso και τελευταία το Grignolino D’asti και την Pellaverga”.