Freisa η ‘‘κόρη’’ του Nebbiolo

Η Freisa είναι από τις, μικρές-  άσημες, γηγενής ερυθρές ποικιλίες του Πιεμόντε.

Δεν είναι κάτι το περίεργο όταν έχεις τον βασιλιά Nebbiolo και μετά την Μπαρμπέρα, να κάνουν όλες τις άλλες ποικιλίες να θεωρούνται ότι δεν έχουν ‘‘οινικό βάρος’’. Αυτό όμως, με κάνει να βγω από τα ρούχα μου. Τείνω να εκνευρίζομαι όταν το Grignolino (εγγονός του Nebbiolo), το Dolcetto, το Ruchè, ή η αγαπημένη μου Pelaverga δεν προβάλλονται όπως πρέπει στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό. Μια ποικιλία σταφυλιών που είναι φαινομενικά ανεπιτήδευτη, αλλά ικανή να σε κατακτήσει με διακριτικότητα, χάρη στο εμφανές φρούτο της, το σωστό αλκοολικό τίτλο και την υπέρτατη πόσιμη ικανότητα (προτιμήστε φιάλες Μαγκνουμ, μια φιάλη δεν αρκεί)

Μια ποικιλία που καλλιεργείται σε 1000 εκτάρια αμπελώνων, διάσπαρτα από την περιοχή του Τορίνο μέχρι το Basso Monferrato Astigiano, ακόμη και στις Langhe και Colli Tortonesi.

Την συναντάμε σε επτά DOC: Freisa d’Asti, Freisa di Chieri, Langhe Freisa, Monferrato Freisa, Colli Tortonesi Freisa, Pinerolese Freisa και Piemonte Freisa.


Αυτό είναι το παρόν, αξίζει ωστόσο, να θυμηθούμε το παρελθόν της Freisa, το οποίο την καθιστά μια από τις ποικιλίες και ένα από τα ιστορικά κρασιά του Πιεμόντε και ολόκληρης της Ιταλίας. Πράγματι, οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες στις οποίες αναφέρεται χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα (“Pro qua libet carrate et somate Fraesarum solidum unum, denario sex”).Οι τελευταίες γενετικές μελέτες που διεξήχθησαν από την καθηγήτρια Anna Schneider και τον καθηγητή Vincenzo Gerbi επιβεβαιώνουν ότι είναι στενά συνδεδεμένη με το Nebbiolo, με το οποίο μοιράζεται το 85% της γενετικής κληρονομιάς.Φαίνεται, μάλιστα, ότι η Freisa είναι το αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης διασταύρωσης μεταξύ του Nebbiolo και ενός άλλου  “γονέα” που έχει εξαφανιστεί ή είναι ακόμη άγνωστος.

Οι αμπελογραφικές ομοιότητες με το Nebbiolo δεν είναι μόνο μορφολογικές, αλλά και στο ανθοκυανικό και πολυφαινολικό προφίλ, καθιστώντας την ταυτόχρονα μια ευγενική και πολύπλοκη ποικιλία.

Εξαιρουμένων των μεγάλων Nebbiolo, η Freisa 2022 του οινοποιείου Comm. G.B. Burlotto είναι ένας ύμνος στις μικρές απολαύσεις της ζωής, ειδικά τώρα που έχει αλλάξει τελείως ύφος, έχει εκρηκτική μύτη ενώ η κομψότητα της είναι μοναδική.

Χαρακτηρίζεται από ένα μπουκέτο που εκφράζει αρώματα άγριου βατόμουρου, φραγκοστάφυλου, βύσσινου, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι νύξεις πορτοκαλιού, ενώ κλείνει με νύξεις απαλών μπαχαρικών, και βαλσαμικές πινελιές. Η γουλιά είναι ζωηρή και πληθωρική, με ζουμερό και ικανοποιητικό στόμα, που προμηνύει μια πολύ φρέσκια και αλμυρή αλλά ταυτόχρονα κομψή επίγευση με αρκετά καλό τελείωμα.

Με τέτοιο πατέρα δεν μπορείς περιμένεις κάτι λιγότερο. 

Βαθμός 17/20

Χάρης Παπανδρέου

Λίγα λόγια για τον Χάρη

Σχεδόν 40 χρόνια στην Φλωρεντία, Οινολάτρης, Οινογράφος στο ιταλικό σάιτ www.winesurf.it με ειδικότητα στα ελληνικά κρασιά, διοργανωτής γευσιγνωσιών, στην Φλωρεντία, πάντα με θέμα τα ελληνικά κρασιά, “λατρεύω τις ακόλουθές ιταλικές ποικιλίες: Nebbiolo σε όλες τις μορφές του, Barbera DAsti κυρίως αλλά δεν λέω ποτέ όχι σε μια καλή Barbera DAlba, Aglianico, Sangiovese και κυρίως Chianti και Montalcino, Fiano di Avellino, VerdicchioGreco di Tufo, Timorasso και τελευταία το Grignolino D’asti και τηνPellaverga”.