Με περισσότερες από 900 γηγενείς ποικιλίες, έκταση περίπου 7.000.000 στρεμμάτων και ετήσια παραγωγή πάνω από 40 εκατομμυρία εκατόλιτρα,  όπου συμμετέχουν περίπου 1 εκατομμύριο μικροί αγρότες και μεγάλα οινοποιεία, είναι η χαρά του οινόφιλου, μιας και δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει τόσο διαφορετικά και μοναδικά κρασιά.
Είναι η πρώτη εξαγωγική χώρα στον κόσμο, από πλευράς ποσότητας.

Δεν υπάρχει επαρχία της Ιταλίας που να μην καλλιεργείται το σταφύλι και κάθε μία από αυτές έχει και αρκετές γηγενείς ποικιλίες. Αλφαβητικά οι περισσότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας είναι οι παρακάτω:

Abruzzo

Περίπου 340.000 στρέμματα αμπελώνων καλλιεργούνται σε αυτήν την περιοχή ανάμεσα στις αμμώδεις παραλίες της Αδριατικής Θάλασσας και τα Απέννινα Όρη. Διάσημο κρασί της το ερυθρό Montepulciano d’Abruzzo.

Λευκά Κρασιά από Bombino Bianco/Trebbiano d’Abruzzo, Malvasia, Coccociola, Passerina και από την διεθνή ποικιλία Chardonnay.
Κόκκινα κρασιά από την ποικιλία Montepulciano, Sangiovese, Cabernet Sauvignon.

Aosta Valley ΒΔ Ιταλία.

Μία στενή λωρίδα γης στις Άλπεις, στα σύνορα με την Ελβετία.

Λευκά Κρασιά από Petite Arvine, Chardonnay, Manzoni Bianco, Moscato Bianco, Müller Thurgau, Pinot Bianco, Priè Blanc.
Κόκκινα κρασιά από Pinot Noir, Dolcetto, Fumin, Gamay, Mayolet, Nebbiolo.

Apouglia Πούλια ΝΑ Ιταλία

Μετά τη Σικελία και το Βένετο, η Απουλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή στην Ιταλία ως προς τον όγκο με 1.005.000 στρέμματα αμπελώνων.

Λευκά Κρασιά από Bombino Bianco, Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Κόκκινα κρασιά από Negroamaro, Nero di Troia, Primitivo, Malvasia Nera, Susumaniello.

Basilicata στην Νότια Ιταλία.

Η ορεινή περιοχή μεταξύ των Τυρρηνικών και του Ιονίου με το σταφύλι να καλλιεργείται εδώ από την αρχαιότητα. Τα περισσότερα από τα 110.000 στρέμματα αμπελώνων βρίσκονται στα βόρεια ενός εξαφανισμένου ηφαιστείου, η ψηλότερη νότια περιοχή της Ευρώπης.

Λευκά Κρασιά από Bombino Bianco, Moscato, Trebbiano.
Κόκκινα κρασιά από Aglianico ( 90% της περιοχής)), Bombino Nero, Malvasía Nera, Sangiovese.

Emilia-Romagna στην Βόρεια Ιταλία, βόρεια της Τοσκάνης.

Με 600.000 στρέμματα αμπελώνων βρίσκεται μεταξύ της κοιλάδας του Πάδου στα βόρεια και των Απέννινων στο νότο. Εδώ γεννήθηκαν το προσούτο (Πάρμας), η παρμεζάνα, το βαλσαμικό ξύδι και το λαμπρούσκο, που είναι κόκκινο αφρώδες κρασί.

Λευκά Κρασιά από Albana di Romagna, Trebbiano, Malvasia di Candia.
Κόκκινα κρασιά από Sangiovese, Lambrusco, Cabernet, Sauvignon.

Friuli Venezia Giulia στην ΒΑ Ιταλία

Με 190.000 στρέμματα αμπελώνων, θεωρείται μία από τις καλύτερες περιοχές λευκού κρασιού στην Ιταλία.

Λευκά Κρασιά από Friulano, Chardonnay, Sauvignon, Blanc, Pinot Grigio, Pinot Bianco.
Κόκκινα κρασιά από Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Refosco.

Campania ΝΔ  Ιταλία

Η περιοχή γύρω από τη Νάπολη κατά μήκος της ακτής του Τυρρηνικού πελάγους, ήταν κάποτε μία από τις πρώτες και σημαντικότερες περιοχές κρασιού στον κόσμο. Σήμερα έχει 420.000 στρέμματα αμπελώνων και 3 Ονομασίες Προέλευσης DOCG παγκόσμιας κλάσης όπως το Taurasi, Fiano di Avellino και το Greco di Tufo.

Λευκά Κρασιά από Asprinio Bianco, Biancolella, Coda di Volpe Bianco, Falanghina, Fiano, Forastera, Greco Bianco.
Κόκκινα κρασιά από Aglianico, Piedirosso.

Calabria ΝΔ  Ιταλία

Νότια της Campania κατά μήκος της ακτής του Τυρρηνικού πελάγους είναι μια από τις λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της Ιταλίας, ήταν μέρος της Μεγάλης Ελλάδας μαζί με την Σικελία και την νότια Ιταλία και διατηρεί ακόμα ελληνόφωνα χωριά, με απογόνους των αρχαίων αποίκων που μιλούν τα «γκρεκάνικα».

Λευκά Κρασιά από Chardonnay, Greco bianco, Manzoni Bianco, Montonico Bianco, Trebbiano Toscano.
Κόκκινα κρασιά από Castiglione, Gaglioppo, Greco Nero, Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese, Nero d’Avola, Sangiovese.

Lazio (Λάτσιο) ΝΔ Ιταλία νότια της Ρώμης

Η συντριπτική πλειονότητα των αμπελώνων του Λάτσιο είναι φυτεμένοι με λευκές ποικιλίες κυρίως Malvasia και Trebbiano – που αναμιγνύονται μαζί με τοπικές ποικιλίες για να δημιουργήσουν τα Ονομασίας Προέλευσης Frascati. Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα κρασιά ήταν βαρετά που πίνονταν φρέσκα, αλλά το τελευταίο διάστημα πολλοί νέοι οινοποιοί με όραμα και βοηθούμενοι από το ηφαιστιακό έδαφος της περιοχής έχουν καταφέρει να βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα.

Λευκά Κρασιά από Bellone, Bombino Bianco/Trebbiano d’Abruzzo, Grechetto, Malvasia del Lazio, Malvasia di Candia, Trebbiano Giallo, Trebbiano Toscano.
Κόκκινα κρασιά από Aleatico, Cesanese Comune, Cesanese D’Affile, Ciliegiolo, Merlot, Sangiovese, Syrah.

Lombardy (Λομβαρδία) στην Β, ΒΔ Ιταλία

Η Λομβαρδία είναι η περιοχή της Βόρειας Ιταλίας με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Έχει 270.000 στρέμματα σε τρεις αμπελουργικές περιοχές: την Valtellina , την Oltrerò Pavese και το Casteggio. Εδώ παράγονται και τα εξαιρετικά αφρώδη κρασιά Franciacorta.

Λευκά Κρασιά από Chardonnay, Pinot Bianco, Trebbiano.
Κόκκινα κρασιά από Brugnuola, Cabernet Sauvignon, Grumello, Lambrusco, Merlot, Nebbiolo, Pinot Nero, Sassella.

Marche (Μάρκε) στην KA Ιταλία

Η περιοχή με πρωτεύουσα την Ανκόνα με 250.000 στρέμματα αμπελώνων είναι γνωστή για τις 2 Ονομασίες Προέλευσης DOCG (ΠΟΠ) για την ποικιλία Verdicchio: το Verdicchio dei Castelli di Jesi και το Verdicchio di Matelica.

Λευκά Κρασιά από Maceratino, Malvasia, Pecorino, Pinot Blanc, Pinot Gris, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Toscano, Verdicchio.
Κόκκινα κρασιά από Lacrima di Morro, Montepulciano, Sangiovese, Vernaccia di Serrapetrona.

Piedmont (Πιεμόντε) στην ΒΔ Ιταλία

Ανάμεσα στους πρόποδες των Άλπεων και των Απέννινων είναι μία από τις διασημότερες αμπελουργικές περιοχές στον κόσμο, λόγω της ποικιλίας Nebbiolo, που μας δίνει τα κρασιά Barolo και Barbaresco. Έχει έκταση 480.000 στρεμμάτων σε ένα απίστευτο ανάγλυφο, γεμάτο λόφους.

Λευκά Κρασιά από Arneis, Cortese, Moscato.
Κόκκινα κρασιά από Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Ruche, Dogliani.

Sardinia (Σαρδηνία) στην Δ. Ιταλία

Το κύριο κόκκινο σταφύλι της Σαρδηνίας, είναι το Cannonau που θεωρείται από πολλούς ότι είναι το ίδιο σταφύλι με την Garnacha ή Grenache, με την Ονομασία Προέλευσης DOC Cannonau di Sardegna να καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Λευκά Κρασιά από Vermentino, Malvasia di Sardegna, Moscato Bianco, Nasco, Nuragus, Torbato, Vernaccia di Oristano.
Κόκκινα κρασιά από Cannonau, Girò, Bovale, Carignano, Monica, Pascale di Cagliari, Sangiovese.

Sicily (Σικελία) στην N. Ιταλία

Το νησί ήταν κάποτε μια από τις πιο σημαντικές αποικίες της Ελλάδα με μεγάλη παράδοση στο κρασί έχει 1.000.000 στρέμματα αμπελώνων.

Λευκά Κρασιά από Carricante, Cattaratto, Grecanico, Inzolia, Grillo, Zibbibo (Μοσχάτο), Chardonnay.
Κόκκινα κρασιά από Nero D’Avola, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Perricone, Frappato, Perricone, Cabernet Sauvignon, Syrah.

Τοσκάνη στην Κεντρική Ιταλία

Η Τοσκάνη είναι η πιο δημοφιλής ιταλική περιοχή και μαζί με το Πιεμόντε, είναι η πιο σημαντική αμπελουργική περιοχή με περίπου 650.000 στρέμματα αμπελώνων. Chianti, Bolgheri, Montalcino, Montepulciano, κάποιες από τις διάσημες περιοχές της. Super Tuscan: Ornellaia,  Tignanello, Sassicaia, Masseto, Biondi Santi, κάποια από τα διάσημα κρασιά της.

Λευκά Κρασιά από Vernaccia, Trebbiano Toscano.
Κόκκινα κρασιά από Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Canaiolo Nero, Prugnolo gentile (κλώνος του Sangiovese για τα περίφημα Brunello di Montalcino).

Trentino Alto Adige Βόρεια Ιταλία

Γερμανόφωνη περιοχή, που σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχει γίνει η κορυφαία περιοχή λευκού κρασιού της Ιταλίας. Σε αυτό έπαιξε ρόλο ο συνδυασμός αλπικού και μεσογειακού κλίματος, η ποιότητα των εδαφών και οι επικλινείς τοποθεσίες των αμπελώνων.  Το υψόμετρο και κρύο ευνόησε και την παραγωγή αφρώδους οίνου με την κλασική μέθοδο της Σαμπάνιας, κυρίως από Chardonnay και λιγότερο από Pinot Noir.

Λευκά Κρασιά από Friulano, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Müller-Thurgau, Kerner και Riesling
Κόκκινα κρασιά από Schiava, Lagrein, Teroldego, Marzemino, Lagrein, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Refosco.

Ubria  (Ούμπρια) κεντρική Ιταλία Ούμπρια

Με ιστορία στην αμπελουργία πάνω από 3000 χρόνια, από 270.000 στρέμματα αμπελώνων, παράγει περισσότερα κόκκινα από λευκά κρασιά, έχοντας παρόμοιο κλίμα και εδάφη με την Τοσκάνη που συνορεύει στα δυτικά της.

Λευκά Κρασιά από Grechetto, Trebbiano, Verdello, Chardonnay.
Κόκκινα κρασιά από Sangiovese, Sagrantino, Pinot Noir.

Veneto ΒΑ Ιταλία

Με 800.000 στρέμματα αμπελώνων, είναι διάσημη για τα κρασιά της, Amarone della Valpoliccella, Soave και τα αφρώδη Prosecco.

Λευκά Κρασιά από Garganega, Glera, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Trebbiano di Soave, Chardonnay, Friulano, Moscato Bianco, Moscato Giallo, Verdiso, Vespaiola.
Κόκκινα κρασιά από Rondinella, Corvina Veronese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carmènere, Corvinone, Fiulano Rosso, Marzemino, Merlot, Molinara, Pinot Nero, Raboso Piave, Raboso Veronese, Rossignola.

Εξερευνήστε τα ιταλικά κρασιά εδώ.