Συνήθως, αυτά τα πιάτα, συνδυάζονται με κρασιά ελαφρού έως μεσαίου σώματος, λευκά και ροζέ χωρίς βαρέλι.
Στην κατηγορία αυτή αναφερόμαστε σε πιάτα χωρίς κρέας, χαρακτηριστικά κυρίως της μεσογειακής κουζίνας , όπως γεμιστά, φασολάκια, ντολμάδες αυγολέμονο, ιμάμ, φασόλια γίγαντες, αρακάς κ.α. Συνδυάζονται με κρασιά ελαφρού έως μεσαίου σώματος, λευκά και ροζέ με διακριτικό βαρέλι ή χωρίς.
Αν όμως προσθέσουμε κιμά, στην γέμιση στους λαχανοντολμάδες, ένα chardonnay ή viognier περασμένο από λίγο βαρέλι θα εκτιμηθεί ή αν στους γίγαντες βάλουμε κι ένα λουκάνικο μέσα, μπορούμε να το συνδυάσουμε και με κόκκινο κρασί.