Μπουτάρη

Μπουτάρη

Η Ιστορία του ελληνικού κόκκινου κρασιού ξεκινά…στο Οινοποιείο Μπουτάρη στη Νάουσα.

Μία περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Μπουτάρη στην Νάουσα αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία και στη φιλοσοφία της εταιρίας Μπουτάρη, αφού από εδώ, πριν από 130 χρόνια, ξεκίνησε η πορεία της εταιρίας που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας μέχρι και σήμερα.

Στο οινοποιείο ο επισκέπτης θα γνωρίσει τους χώρους και τη φιλοσοφία που γεννάνε τις ξεχωριστές γεύσεις των κρασιών Μπουτάρη, την ιστορική κάβα του Οινοποιείου, μια από τις μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης με περισσότερα από 3.000 βαρέλια και τα παλαιότερα ελληνικά κρασιά στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός μοναδικού πολύ-θεάματος στον κόσμο του κρασιού και της ιστορίας της εταιρίας.

Τοποθεσία

Στη Νάουσα σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Μακεδονίας στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου, έχει την έδρα του το Οινοποιείο Μπουτάρη, ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά Οινοποιεία. Ένας μοναδικός σταθμός στην εξέλιξη του κρασιού σε μια από τις πιο σημαντικές πατρίδες του, τη Μακεδονία.

Ταυτότητα

Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη της Νάουσας στη Β. Ελλάδα χάνεται στο παρελθόν. Ο ρόλος της εταιρίας Μπουτάρη υπήρξε καθοριστικός όχι μόνο στη διαφύλαξη της τοπικής ποικιλίας του ξινόμαυρου, όταν η αμπελοκαλλιέργεια σχεδόν είχε εγκαταληφθεί, αλλά και στην ανάδειξη και καταξίωσή της ποικιλίας και της ΠΟΠζώνης της Νάουσας, μέσα από εξαιρετικά και ιστορικά κρασιά.

Η εταιρία Μπουτάρη δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείριση τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στην κατάταξη των αμπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι αμπελώνες της βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου προφυλαγμένοι από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα.

Η ερυθρή ποικιλία ξινόμαυρο (ΠΟΠ Νάουσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεκτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρμάνια με το Ξινόμαυρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το δυναμικό του αμπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του.

Προβολή όλων των 2 αποτελεσμάτων