Διαμαντάκος Οινοποιείο

Διαμαντάκος Οινοποιείο

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος έχει έκταση 41 στρέμματα, βρίσκεται σε υψόμετρο 280μ. στους πρόποδες του Βερμίου όρους και η έκθεσή του είναι ανατολική, μένοντας προστατευμένος από τους βόρειους ψυχρούς ανέμους. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως ηπειρωτικό με ψυχρό χειμώνα και θερμό καλοκαίρι, ιδιαίτερα πρόσφορο για καλλιέργεια αμπελιού.
Η μηχανική σύσταση του εδάφους του είναι μέση με μαλακιά πετρώδη υφή και ph ελαφρώς αλκαλικό. Το ασβεστώδες έδαφος θερμαίνεται εύκολα, ευνοεί τη βλάστηση, κάνει πιο πρώιμη την ωρίμανση των σταφυλιών και δίνει οίνους με πλούσια χρώματα, αρώματα, γεύσεις και σώμα, καλά δομημένες τανίνες, ώστε να επιδέχονται παλαίωση.
Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι το Ξινόμαυρο και το Πρεκνάδι (ή Πρικνάδι ή Πρεκνιάρικο ή Πρέκνα), οι οποίες είναι γηγενείς ποικιλίες. Η εδαφική κατανομή είναι 25 στρ. Ξινόμαυρου και 16 στρ. Πρεκνιάρικου.
Στα τέλη του 1970 φυτεύτηκε ο αμπελώνας της ποικιλίας Ξινόμαυρο, ενώ το 2006 φυτεύτηκε μία πλαγιά με νοτιοανατολική έκθεση με την ιδιαίτερη και κάπως «ξεχασμένη» γηγενή ποικιλία Πρεκνάδι. Ο τρύγος του 2008 ήταν ο πρώτος και η οινοποίηση έδωσε ενθαρρυντικά δείγματα γραφής, επιβεβαιώνοντας τα αξιόλογα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.
Οι περισσότερες εργασίες στον αμπελώνα γίνονται χειρωνακτικά κάτι το οποίο συμβάλλει στην περιορισμένη καταπόνηση του φυτού και στη συλλογή καλύτερης πρώτης ύλης.

Προβολή όλων των 4 αποτελεσμάτων