Gaja
Gaja
Κορυφαίο ιταλικό οινοποιείο, με πρωτεργάτη τον Angelo Gaja (ανέλαβε το οινοποιείο το 1971) που μαζί με 2-3 ακόμα οινοποιεία, εκτόξευσε την φήμη του ιταλικού κρασιού, σε όλο τον κόσμο τις περασμένες δεκαετίες.
Επαναστάτης και οραματιστής, χωρίς να αφήνει τελείως τις παραδοσιακές τεχνικές και αξίες, ανέπτυξε καινούργιες μεθόδους με σκοπό την παραγωγή καλύτερων κρασιών.
- Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ο Angelo εισήγαγε πρωτοποριακές πρακτικές όπως η πράσινη συγκομιδή, η μηλογαλακτική ζύμωση και η χρήση νέου γαλλικού δρύινου βαρελιού.
- Οινοποίησε ξεχωριστα τα cru του Barbaresco όπως το Sori San Lorenzo, το Sori Tilden και το Costa Russi.
- Το 1977, ίδρυσε την Gaja Distribuzione – μια εταιρεία που εισάγει και διανέμει κρασιά και αξεσουάρ κρασιού από άλλες χώρες.
- Από το 1978, ο Angelo άρχισε να αναφυτεύει τους αμπελώνες του με γαλλικές ποικιλίες σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένων των Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Sauvignon Blanc (παρά την αντίθεση του πατέρα του, Giovanni, και ενάντια στις προτεινόμενες ποικιλές του Piedmont).
- Τόλμησε ακόμα να αποποιηθεί των Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) στο Barbaresco, που είναι και η έδρα του οινοποιείου, με την αυστηρότητα του 100% Nebbiolo και να χαρακτηρίσει τα κρασιά του κάτω από την Οναμασία Langhe DOC για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία.
Σήμερα καλλιεργούν κοντά στα 1,000 στρέμματα αμπελώνων, με τους περισσότερους εκτός Barbaresco πλέον, αφου το 1988 απέκτησε τον αμπελώνα Spers στο γειτονικό Barolo και το 1994 το κτήμα Pieve Santa Restituta όπως και το κτήμα Ca’ Marcanda στην Τοσκάνη.
Εκτός του Nebbiolo, καλλιεργούν Sangiovesse, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Barbera και άλλες σε μικρότερες ποσότητες.
Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος