Μανουσάκη Οινοποιία

Μανουσάκη Οινοποιία

Παλιά ιστορία πάντα το κρασί, ακόμα και για ένα νέο οινοποιείο! Η ιδέα είναι περίπου 35 ετών…

Σκέψεις, μελέτες, θεωρίες και αναθεωρήσεις και μαζί ανησυχίες, αμφιβολίες, αγωνίες και συναισθήματα ανάμικτα, από αυτά που συνοδεύουν κάθε ξεκίνημα – πόσο μάλλον το ξεκίνημα ενός αμπελώνα – είναι μέσα στο μυαλό και στην καρδιά, κομμάτι μας, πάνω από 3 δεκαετίες. Η πραγματοποίηση της ιδέας, όμως, καθόλου δε στερείται από σιγουριά, αποφασιστικότητα και τόλμη για το εγχείρημα. Και όλα αρχίζουν τελικά το 1993. Τόπος, οι λόφοι νότια του Βατολάκκου, στο Νομό Χανίων. Παίρνοντας το δρόμο για τον Ομαλό, λίγο πριν ανεβείς τα Λευκά Όρη, συναντάς τους αμπελώνες της Οινοποιίας ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, σκαρφαλωμένους σε υψόμετρο 320-380 μέτρα και λίγο ψηλότερα, στα 550-600 μέτρα.

Ξεκινά να καλλιεργεί τις ερυθρές ποικιλίες Syrah, Grenach, Mourverde και τη λευκή ποικιλία Roussanne. Ο πρώτος αμπελώνας, του 1993, αποτελείται από 20 μόλις στρέμματα. Στην πρώτη φάση φυτεύονται και οι τέσσερις ποικιλίες. Το 1999, προστίθενται άλλα 10 στρέμματα Syrah και από τότε μέχρι και σήμερα ο αμπελώνας της Οινοποιίας έχει φτάσει σταδιακά στη συνολική έκταση των 135 ιδιόκτητων στρεμάτων ο οποίος μπαίνει σιγά σιγά στην παραγωγική του ηλικία. Αυτό είναι σήμερα το παραγωγικό τμήμα του αμπελώνα, που αποδίδει 50.000 μπουκάλια κρασιού το χρόνο.

Το 2010 η Οινοποιία ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ κάνει ένα βήμα πιο μακρυά και φυτεύει την πριν από μερικά χρόνια ξεχασμένη λευκή Κρητική ποικιλία Βιλάνα. Το ανήσυχο πνέυμα συνεχίζει την εξερεύνηση των αμπελοτοπίων της Δυτικής Κρήτης και την προσαρμογή διαφόρετικών ποικιλιών και πειραματικά φυτεύονται οι ποικιλίες Αγιωργήτικο και Ασσύρτικο αναζητώντας την αντίδρασή τους στο περιβάλον της περιοχής.

Προβολή όλων των 2 αποτελεσμάτων