Quintodecimo
Quintodecimo
Το οινοποιείο ανήκει στον Luigi Moio και στην Laura Di Marzio. Ο Luigi μελετητής, καθηγητής της ονολογίας στο πανεπιστήμιο του Portici, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μικρά βαρέλια (barrique).
Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή καριέρα για να αφοσιωθεί στα αμπέλια του στην Καμπανία, στην Mirabella Eclano στην καρδιά της Ονομασίας Προέλευσης Taurasi DOCG, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. βόρεια της Νάπολης, σε ένα μικρό λόφο που βλέπει προς τα βορειοδυτικά, 460 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ακριβής βιολογική καλλιέργεια πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων. Η διαχείριση του εδάφους είναι απόλυτα μηχανική και η γονιμότητα του εδάφους ενισχύεται με κατάλληλες πρακτικές, όπως η αναβλάστηση, η σπορά και η πράσινη κοπριά. Ο στόχος είναι να παράγονται κρασιά που συνδέονται στενά με τη γη στην οποία ζουν τα αμπέλια τα οποία φροντίζει ο άνθρωπος και να εκφράζουν στο μέγιστο δυνατό, την έννοια του terroir. Το κορυφαίο κρασί του, το Taurasi Riserva Vigna Grande Cerzito, από το όνομα του ομώνυμου Cru, προέρχεται από έναν αμπελώνα που φυτεύτηκε το 2004 στη νότια πλαγιά του κτήματος. Ένας τόπος που χαρακτηρίζεται από ηφαιστειακά εδάφη, με καλή αποστράγγιση, χώματα με βαθιά και με χονδροειδή υφή, που ευνοούν την οξυγόνωση των ριζών. Ένας ιδανικός αμπελώνας για να παράξει ένα τόσο δυνατό, αλλά και τόσο εκλεπτυσμένο συγχρόνως κρασί.
Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος