Port

Port, Douro

Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας και είναι η πατρίδα του κρασιού Port. Βρίσκεται στη βόρεια Πορτογαλία και στις εκβολές του ποταμού Douro στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γνώρισε μεγάλη εμπορική άνθιση από τον 17ο αιώνα όταν υπήρχαν πολύ ισχυροί δεσμοί με το εμπόριο με την Μεγάλη Βρετανία όπου λόγω των αποικιών της ταξίδευσε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Τα σταφύλια συλλέγονται από την κοιλάδα Douro, στις επικλινείς όχθες του ποταμού, που λόγω της κλίσης τα αμπέλια καλλιεργούνται σε πεζούλες  που οι ντόπιοι ονομάζουν patamares.  Πατιούνται παραδοσιακά με τα πόδια, ξεκινάει η ζύμωση και στη συνέχεια μετά από 2 ημέρες ενισχύονται, από ένα ουδέτερο μπράντι με αλκοολικό βαθμό 77 βαθμών. Το πρόσθετο αλκοόλ σταματάει την ζύμωση αφού σκοτώνει όλους τους ζυμομύκητες πριν προλάβουν να μετατρέψουν τα σάκχαρα του μούστου σε αλκοόλ. Αυτή η διαδικασία χαρίζει στα κρασιά την γλυκύτητά τους με το τελικό αλκοολικό επίπεδο τους να είναι στους 17-20 βαθμούς.
Μέχρι το 1983, από την νομοθεσία, τα Πόρτο έπρεπε να μεταφέρονται στη Vila Nova de Gaia, την πόλη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Porto, προκειμένου να μείνουν στις αποθήκες, λόγω των ιδανικών συνθηκών (υγρασία) για την παλαίωση τους.
Τα είδη του Port
Ruby: Το πιο οικονομικό Πόρτο ωριμάζει σε δεξαμενές ή βαρέλια για περίπου 2 έως 6 χρόνια, φιλτράρεται και εμφιαλώνεται. Βυσσινί χρώμα, πλούσιο στόμα, αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων. Καταναλώνεται σε 1 – 2 μήνες από το άνοιγμα.
Tawny: Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 10, 20, 30 ή 40 χρόνια, και στην φιάλη. Κεχριμπαρί χρώμα, πλούσιο, μαλακό στόμα, αρώματα από βύσσινο, πικραμύγδαλο, σύκο, καφέ, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, γλυκά μπαχαρικά, σοκολάτα και νότες από το βαρέλι, επίγευση μακρά. Μπορούμε να το κρατήσουμε για πολλά χρόνια, αλλά καταναλώνεται σε 6-8 μήνες από το άνοιγμα.
Vintage: Σταφύλια από μια συγκεκριμένη και εξαιρετική χρονιά.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος