Tokai Friulano
Tokai Friulano
Το Tokai Friulano είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές σταφύλι που βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη βόρειοανατολική ιταλική περιοχή του Friuli, συγκεκριμένα στις περιοχές Colli Orientali, Grave del Friuli και Collio.
Παρόλο που δεν υπάρχει καμία σχέση με το Tokaji της Ουγγαρίας ή το Tokay d’Alsace έχει “μπλέξει” δικαστικά στην Ευρωπαική Ένωση, αφού οι Ούγγροι κατάφεραν να απαγορεύσουν το όνομά του, (έξω από τα σύνορα της Ιταλίας) επειδή μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με το διάσημο γλυκό κρασί τους.
Καλλιεργείται στη Χιλή με το όνομα Sauvignon Vert μιας και θεωρείται ότι έχει μεγάλη συγγένεια με το Sauvignon Blanc και μέχρι το 1980 νόμιζαν ότι καλλιεργούσαν Sauvignon Blanc.
Παράγει λευκά κρασιά με έντονη οξύτητα και φρέσκα, χυμώδη φρούτα με νότες βοτανικότητας, από εκεί και το Vert (πράσινο).