Με στοιχεία του 2014, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές τυριών, με μέσο όρο 25 κιλά ανά άτομο τον χρόνο.
Το τυρί είναι προϊόν που παράγεται από γάλα, διαφορετικών ζώων, κυρίως από αγελάδες, βουβάλια, κατσίκες και πρόβατα, που παράγεται με πήξη της πρωτεΐνης του γάλακτος, την καζεΐνη, με την προσθήκη του ενζύμου πυτιά.
Πάνω από χίλια είδη τυριών παράγονται στον κόσμο. Οι μορφές, οι υφές και οι γεύσεις εξαρτώνται από την προέλευση του γάλακτος , την διατροφή του ζώου, τον τόπο, αν είναι παστεριωμένο, από τον τρόπο παραγωγής και την ωρίμαση.
Όλα τα τυριά περιέχουν πρωτεΐνες και λίπος σε διαφορετικές ποσότητες. Ανάλογα λοιπόν τα χαρακτηριστικά τους ταιριάζουν με ανάλογα κρασιά. Υπάρχει πάντως ένας μύθος, ότι το τυρί μιας περιοχής ταιριάζει με το κρασί της.
Κατηγοριοποίηση για ευκολότερο συνδυασμό τυριών με κρασί
Κατσικίσια τυριά π.χ Μανούρι, Chevre, κ.α., Κίτρινα τυριά π.χ. Λογάδι, Κασέρι, Εμενταλ, Tσένταρ, Γκούντα, κ.α., Μπλέ τυριά όπως Gorgonzola, Roquefort (ροκφόρ) κ.α., Μαλακά τυριά όπως Φέτα, Μοτσαρέλα κ.α., Πικάντικα μεσαίας ωρίμασης όπως Γραβιέρες, Πεκορίνο, Manchego κ.α. και Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με ωρίμαση πάνω από 18 μήνες.