Πρώτη φορά δοκίμασα κρασί από το οινοποιείο Burlotto πριν μερικούς μήνες μαζί με φίλους και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να βρίσκω στη cavacava κρασιά από το συγκεκριμένο οινοποιείο είπα να δοκιμάσω ξανά ένα από αυτά, πλέον πιο προσηλωμένος στο ίδιο το κρασί παρά στην παρέα, στο φαγητό και την ωραία ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί εκείνη τη βραδιά.
Ως οινόφιλος, όταν δοκιμάζω κρασί, αυτό που μετράει για εμένα παραπάνω από οτιδήποτε άλλο (όπως φήμη, σπανιότητα, τιμή κτλ) είναι το κρασί να είναι ζωντανό (δηλαδή η οξύτητα να προσδίδει φρεσκάδα στη φρουτένια γεύση του κρασιού), να έχει καθαρά (ευδιακριτα) αρώματα, να είναι αληθινό δηλαδή οι γεύσεις και τα αρώματα του να μη φαντάζουν «τεχνητά» (αρώματα που συνήθως προέρχονται από ζύμες ή υπερβολικό φρέσκο βαρέλι όπως καραμέλα βουτύρου,μπανάνα, λίτσι, φρούτα του πάθους κτλ. ) αλλά και να έχει όσο το δυνατό ισορροπία στην ένταση αρωμάτων, στο σώμα και στις τανίνες. Όταν φυσικά αυτά συνδυάζονται με αρωματική πολυπλοκότητα, εξέλιξη στο ποτήρι και νόστιμη επίγευση τότε η εμπειρία ανεβαίνει επίπεδο και μιλάμε για μεγάλες συγκινήσεις.
Το οινοποιείο Burlotto βρίσκεται στην περιοχή του Verduno στη βόρειο-δυτική Ιταλία και παράγει κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Barolo, Alba και Langhe (η ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει Barolo και Alba). Παράγει 4 σειρές κρασιών, με ναυαρχίδα της τη σειρά με τα Barolo από συγκεκριμένα αμπελοτόπια όπως τα διάσημα Monvigliero και Cannubi. Στη συνέχεια, παράγει μια σειρά από 2 κρασιά από την Alba (με ποικιλίες Barbera και Dolcetto) και 2 κρασιά από το Langhe (με ποικιλίες Nebbiolo και Freisa). Τέλος, έχει ακόμα μια σειρά από ερυθρά της περιοχής που όπως λέει προορίζονται για το τραπέζι του φαγητού και όχι της γευσιγνωσίας καθώς και μια σειρά από 2 Sauvignon blanc ( με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης!) και ένα ροζέ από γηγενείς ποικιλίες για το οποίο αναφέρει ότι τα οικεία αρώματα του σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου!
Το οινοποιείο έχει αναλάβει ήδη η τέταρτη γενιά της οικογένειας και τα κρασιά που δημιουργούν θέλουν να είναι βασισμένα στη παράδοση, όχι όμως με δογματικό τρόπο για να εξυπηρετήσουν τον εγωισμό και τον ναρκισσισμό των προκατόχων τους αλλά στο να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα του κάθε κρασιού με εντιμότητα στην παραγωγή τους.
Χωρίς άλλο να χρονοτριβώ, με γρήγορες κινήσεις ανοίγω το φελλό από ένα Nebbiolo Langhe (η δεύτερη σειρά που αναφέρω παραπάνω) για να εξακριβώσω πόσο καλά η ιδεολογία που εκφράζει το οινοποιείο είναι εμφανής και στο ποτήρι μου.
Από το χρώμα του κρασιού η εντιμότητα του επιβεβαιώνεται καθώς το υδαρές και εξελιγμένο χρώμα του Nebbiolo, ενώ έχει περάσει μόλις ένας χρόνος και κάτι από τον τρύγο, δείχνουν ότι ο οινοποιός δεν προσπαθεί να παρουσιάσει ένα έντονο πορφυρό χρώμα, που θα προκαλούσε θαυμασμό μόνο από την όψη αλλά θα ήταν αντίθετο με τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Η μύτη καθόλου έντονη αλλά μπερδεμένη χρειάζεται χρόνο να αναπνεύσει λίγο ακόμα. Στο στόμα πολύ φινετσάτο με πιο καθαρό άρωμα κόκκινων και μαύρων φρούτων, αποξηραμένων λουλουδιών, βοτανικότητα και γήινα αρώματα χαρίζουν μια ευγένεια που δεν συνηθίζεται. Το χρώμα και τα αρώματα δεν αφήνουν περιθώρια να μην αναγνωρίσεις τον τόπο προέλευσης του σταφυλιού. Τα αρώματα του βαρελιού είναι διακριτικά και προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση στο σύνολο χωρίς να επιβάλλονται. Οι τανίνες αρκετές, ξεχωρίζουν από το σύνολο αλλά δεν είναι καθόλου αιχμηρές. Η επίγευση γλυκών φρούτων επικουρούμενη από την ευχάριστη οξύτητα δίνει ένα όμορφο επίλογο σε ένα ολοκληρωμένο κρασί.
Όσο περνάει η ώρα και αναπνέει το κρασί, η μύτη γίνεται πιο έντονη, τα αρώματα αλλάζουν και βγαίνει μπροστά τη μία η φρουτώδης πλευρά, την άλλη η γήινη και βοτανική πλευρά και άλλοτε τα λουλουδάτα αρώματα. Σε κάποιες στιγμές έχεις την εντύπωση ότι έχεις αρπάξει και τρως ένα τσαμπί κατευθείαν από το αμπέλι!
Είναι ένα κρασί που θέλει να του δώσεις χρόνο και χώρο για να το απολαύσεις. Σίγουρα λίγη υπομονή στο κελάρι θα ημερέψει τις τανίνες, αλλά γιατί να περιμένουμε; Συνοδεία λίγο λιπαρού κρέατος το κρασί ισορροπεί και ταυτόχρονα αναδεικνύει με την οξύτητά του το φαγητό που το συνοδεύει.
Το Nebbiolo Langhe σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα γεμάτο, βαθύ, πυκνό και έντονο κρασί αλλά εκφράζει την καταγωγή του, είναι ζωντανό και ευγενές. H οινοποίηση του αναδεικνύει το αμπέλι και σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι η παρέμβαση του οινοποιού είναι μηδαμινή. Εν τέλη οι Burlotto καταφέρνουν να αποτυπώσουν την αγάπη για τον αμπελώνα τους στα κρασιά τους και η cavacava μας τα προσφέρει άμεσα στο ποτήρι μας !

Χρήστος Ηλιόπουλος
Οινόφιλος