Το ισπανικό κρασί, Juan Gil, Yellow Label παράγεται σε μια περιοχή της Murcia, στην Χουμίγια. Σε ένα οροπέδιο με αμμώδες έδαφος και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρα. Η περιοχή ήταν ήδη φημισμένη από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η φυλλοξήρα είχε προσβάλει τα αμπέλια της γειτονικής Γαλλίας και έσπευδαν όλοι να εφοδιαστούν κρασί από εκεί, όπου λόγω του ιδιαίτερου εδάφους οι αμπελώνες παρέμεναν άθικτοι.
Το Monastrel δεν είναι παρά το Mourvèdre, το οποίο ωστόσο διαδόθηκε στη Γαλλία από την Ισπανία (Mourviedro). Πιστεύεται μάλιστα, ότι το έφεραν οι Φοίνικες στη Βαλένθια πριν από 2500 χρόνια. Το γιατί οι Ισπανοί το ονόμασαν τελικά Μοναστρέλ αντί για Μουρβιέδρο ή Ματαρό, όπως ήταν γνωστό στην αρχή, παραμένει άγνωστο.
Ο Juan Gil έφτιαξε ένα κρασί (ατόφιο μοναστρέλ) που, χάρη στη χαμηλή τιμή του (15€), κέρδισε πολλούς θαυμαστές. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, αυτό που τελικά μετράει πρώτο στην αξιολόγηση ενός κρασιού είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Σίγουρα ένα Petrus ή ένα Margaux θα είναι καλύτερο από το Monastrel του Juan Gil, μόνο που για να πλησιάσουμε στην τιμή των πρώτων θα έπρεπε να προσθέσουμε άλλα δύο μηδενικά στην τιμή του δεύτερου.
Πορφυρό στο χρώμα, ξεδιπλώνει μια εντυπωσιακή παλέτα αρωμάτων από ώριμα μαύρα φρούτα, αποξηραμένα δαμάσκηνα και σύκα, γλυκόριζα και άνθη λεβάντας ενώ στο βάθος διακρίνεται ο καπνός. Μεσαίου όγκου στο σώμα με σχετικά μαλακές τανίνες, για τη σκληρότητα των οποίων είναι διαβόητη η ποικιλία. Γλυκιά η γεύση του με τα ώριμα βύσσινα, τα γλυκά μπαχάρια, την τσάτνεϊ σως και τη μόκα να κυριαρχούν. Η οξύτητά του σε συνδυασμό με τις τανίνες και τη διακριτική γλύκα του, μας δίνουν ένα απολαυστικό κρασί με έντονη προσωπικότητα, που δεν θυμίζει καθόλου τα mourvèdre της άλλης πλευράς των Πυρηναίων.

Αλέξανδρος Δαμίγος

Οινόφιλος