18 Οκτωβρίου 2019

Με επιτυχία η CAVACAVA διοργάνωσε την πρώτη της γευστική δοκιμή,  εγκαινιάζοντας ένα κύκλο γευστικών δοκιμών, που σκοπό έχουν να γνωρίσουμε καλύτερα τις ποικιλίες, δοκιμάζοντας και συγκρίνοντας τις. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέξαμε ένα δίδυμο, το δικό μας αγαπημένο Ξινόμαυρο από την Νάουσα, με το διάσημο Nebbiolo από την περιοχή του Barolo, στο Piemonte της βορειοδυτικής Ιταλίας.

Λόγω της δυναμικής παλαίωσης όλων των κρασιών, επιλέξαμε παλιές σοδειές Νάουσας, όπου ήταν δυνατό, μαζί με μια πολλή καλή σοδειά όπως είναι το 2013.

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε ήταν τα:

1 Bel Colle Barolo Simposio 2013, από την περιοχή του Barolo
2 Paolo Conterno Barolo Riva del Bric 2012, από την Monforte d’Alba
3 Marengo Barolo, από την La Morra
4 Νάουσα Μπουτάρη 2008, παλιά σοδειά, από την ευρύτερη περιοχή
5 Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2010, παλιά σοδειά, από το Γιανακοχώρι
6 Διαμαντάκος Νάουσα 2013, παλιά σοδειά, από την περιοχή Μαντέμι

Υπήρχε πληροφοριακό υλικό για τις περιοχές και τις ποικιλίες, με χάρτες των αμπελοτόπων (Crus στο Barolo) και στοιχεία με τις οινοποιήσεις κάθε κρασιού.  Μετά την εισαγωγή του Γιάννη Κριτσωτάκη, Diploma WSET, για τις περιοχές, τα εδάφη και κυρίως τις τάσεις που υπάρχουν και στις δύο περιοχές, οι νεωτεριστές και οι παραδοσιακοί, τα κρασιά δοκιμάστηκαν τυφλά, σε σειρά ένα ξινόμαυρο, ένα nebbiolo.

Από τα πρώτα δύο κρασιά (1 & 6) φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιό είναι το ξινόμαυρο και ποιό το nebbiolo, έτσι, η αρχική σιγουριά, έδωσε την θέση της στην αμφιβολία και στo επόμενo ζευγάρι κρασιών (3 & 5)  ήταν κάπως δειλές οι απαντήσεις. Στο τελευταίο ζευγάρι κρασιών (2 & 4) η Grand Reserve του Μπουτάρη του 2008, φώναζε από μακριά, old school ξινόμαυρο, με την ντομάτα και την ελιά να την χαρακτηρίζουν, πολύ φρέσκια και ζωντανή παρά τα 11 χρόνια της.

Στο τέλος της βραδιάς σαν bonus, σερβιρίστηκαν η Νάουσα του Μαρκοβίτη (2013) και το ξινόμαυρο του Βογιατζή (2007) από τον Βελβενδό.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι το ξινόμαυρο στάθηκε πολύ κοντά στα nebbiolo, όλα τα κρασιά είχαν πολύ ωραία αρώματα στην μύτη, (η Ράμνιστα του 2010 καταπληκτική), οι τανίνες ενσωματωμένες, όμορφη οξύτητα και γενικά πολύ ισορροπημένα κρασιά.

Η βραδιά κύλισε όμορφα συζητώντας, γνωριστήκαμε μεταξύ μας και μετά από πρόταση του κοινού, τα κρασιά βαθμολογήθηκαν, στην ουσία ο καθένας έφτιαξε την δική του κατάταξη των κρασιών.

Στο σύνολο επικράτησε το Marengo Barolo, με όμορφη πολυπλοκότητα που παρόλο έχει μεγάλη δυναμική παλαίωσης, ήταν πολύ ευχάριστο και έτοιμο τώρα, ακολούθησε το barolo του Paolo Conterno Barolo Riva del Bric 2012, με την μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης από όλα, μιας και οι τανίνες του ήταν ενσωματωμένες μεν, αλλά έντονες και ακολούθησε η Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2010. Δεν κέρδισε και δεν έχασε κανείς, μάλλον όλοι είμαστε κερδισμένοι με την ποιότητα των κρασιών που δοκιμάστηκαν.

Η CAVACAVA θέλοντας να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σχεδιάζει επόμενες γευστικές βραδιές που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν την βραδιά αυτή.

IN VINO VERITAS

Αντώνης Πρίντζος WSPC/LEVEL3