Capanna Montalcino
Capanna Montalcino
Το αγρόκτημα Capanna, που ανήκει στην οικογένεια Cencioni από το 1957, βρίσκεται στην περιοχή Montosoli, στα βόρεια του Montalcino. Ιδρύθηκε από τον Giuseppe Cencioni και με τη βοήθεια των γιων του Benito και Franco, έγινε ένα από τα πρώτα αγροκτήματα της σύγχρονης περιόδου του Brunello. Άρχισαν να εμφιαλώνουν τα δικά τους κρασιά την δεκαετία του 1960 και αφού η περιοχή πήρε το καθεστώς Ονομασίας Προέλευσης Brunello di Montalcino DOC το 1966, ο Giuseppe ήταν ένας από τους 25 ιδρυτές του Consorzio del Vino Brunello di Montalcino.
Η παραγωγή, αρχικά ήταν μόνο μερικές χιλιάδες μπουκάλια, στη συνέχεια αυξήθηκε όταν φυτεύτηκαν νέοι αμπελώνες. Από το 1975 άρχισαν να εξάγουν το κρασί σε Ευρώπη και Αμερική.
Το αγρόκτημα Capanna εξακολουθεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση με τον Amedeo Cencioni και τον γιο του Patrizio που είναι εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς.
Οι αμπελώνες της φάρμας, όλοι στην περιοχή του Montosoli – θεωρούνται ότι είναι από τους καλύτερους στην περιοχή – βρίσκονται στα βόρεια του Montalcino, με νότιο-ανατολική έκθεση. Το συγκεκριμένο μικροκλίμα, μαζί με τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του εδάφους καθορίζει την παραγωγή κρασιών με εξαιρετική δομή, καλή οξύτητα, κομψά και φρουτώδη.
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960 φυτεύτηκαν νέα αμπέλια Sangiovese εκτός από τα υπάρχοντα. Τις επόμενες δεκαετίες, οι αμπελώνες αυξήθηκαν σιγά σιγά και σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 200 στρέμματα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου εφαρμόστηκε επίσης μια εξειδίκευση των αμπέλων επιλέγοντας προσεκτικά τους καλύτερους κλώνους Sangiovese και υιοθετώντας νέες γεωργικές πρακτικές που σκοπό έχουν τη βελτίωση του οικοσυστήματος του αμπελιού και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Οι σημερινοί αμπελώνες, αποτελούνται κυρίως από Sangiovese (περίπου το 80%), Moscato bianco, Merlot και Pinot grigio. Όλα βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 250 και 300 μέτρων και τα εδάφη είναι κυρίως αργιλώδη.
Προβολή όλων των 2 αποτελεσμάτων