Nopera Winery

Nopera Winery

O Νικόλαος Μυτιληναίος, συνεχίζει την παράδοση του οινοποιείου Nopera στη Σάμο, από εκεί που σταμάτησε η οικογένειά του, όταν ο Νόμος της Αναγκαστικότητας το 1934 πάγωσε κάθε οινική πρόοδο ιδιωτικής έμπνευσης στο νησί. Ωστόσο το 2013 αναβίωσε το οινοποιείο Nopera, χάρη στου οποίου οφείλεται η ακύρωση του νόμου που προέβλεπε ότι η παραγωγή Μοσχάτου παραδίδεται και οινοποιείται αποκλειστικά από τον συνεταιρισμό του νησιού. Έτσι με εμπειρία τριών γενεών, δημιούργησαν έναν πρότυπο, βιολογικό και βιοδυναμικό σαμιακό αμπελώνα με σκοπό να προάγουν την πολυπλοκότητα του τοπικού terroir και να αποκαταστήσουν την παλιά του αίγλη. Σήμερα διαθέτει τρεις ιδιόκτητους βιολογικούς αμπελώνες, 40 στρεμμάτων, σε διαφορετικές περιοχές της Σάμου, στους οποίους υπάρχουν αμπέλια με μ.ο. ηλικίας 20 έτη.
Η διαφορετικότητα των τριών terroir δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει μια έντονη πολυπλοκότητα, τόσο μορφολογικά, όσο και γευστικά-αρωματικά. Οι βιολογικές και βιοδυναμικές τεχνικές που εφαρμόζονται επιτρέπουν την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση ανάμεσα στη φύση και το αμπέλι.
Οι ήπιες παρεμβάσεις συνεχίζονται στην οινοποίηση που γίνεται με φυσικές μεθόδους και με τα αρκούντως απαραίτητα θειώδη δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο στο κρασί να οινοποιηθεί και να ωριμάσει. Όλα αυτά προσδίδουν το χαρακτήρα ενός boutique οινοποιείου στο όραμα του Νικόλα Μυτιληναίου, που διαθέτει στην αγορά ιδιαίτερες και μοναδικές ετικέτες.

 

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος