Έχοντας για καιρό επισκιαστεί από το Nebbiolo, η Freisa ανακτά τη θέση της ανάμεσα στα πολύτιμες γηγενείς ποικιλίες του Πιεμόντε. Με μια τολμηρή προσωπικότητα και την αυξανόμενη υποστήριξη από πρωτοπόρους οινοποιούς, αυτή η κάποτε παραμελημένη ποικιλία τραβάει νέα προσοχή τόσο στο εσωτερικό της Ιταλίας όσο και στο εξωτερικό. Μια σε μεγάλο βαθμό άγνωστη κόκκινη ποικιλία, η Freisa είναι γηγενής του Πιεμόντε – καλλιεργείται κυρίως στις υποπεριοχές Chieri, Monferrato και Langhe – όπου καλλιεργείται δίπλα στο στενό συγγενή της, το Nebbiolo. Η Freisa παράγει ένα κρασί με ανοιχτό ρουμπινί χρώμα, πλούσιο και αρωματικό με ένα τυπικό γλυκό μπαχαρικό και χαρακτήρα κόκκινων μούρων, κάτι που ταιριάζει δεδομένου ότι το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη για τη φράουλα, «fresia».