Fiano
Fiano
Η λευκή ποικιλία σταφυλιών Fiano καλλιεργείται στους λόφους της Καμπανίας στη νότια Ιταλία από τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το Fiano επέζησε για τόσους αιώνες στην Καμπανία επειδή ταιριάζει στο ζεστό κλίμα της περιοχής. Το σταφύλι έχει χοντρές φλούδες και ωριμάζει όμορφα χωρίς να χάνει την οξύτητά του.
Την περίοδο της φυλλοξήρας στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί καλλιεργητές αναφύτευσαν τα αμπέλια τους στην περιοχή, με σταφύλια υψηλότερης απόδοσης και το σταφύλι σχεδόν ξεχάστηκε.
Μόλις στη δεκαετία του 1970, όταν οι οραματιστές οινοποιοί όπως ο Antonio Mastroberardino άρχισαν να προωθούν τις παραδοσιακές τοπικές ποικιλίες, το Fiano άρχισε να εμφανίζεται ξανά στις πλαγιές της Καμπανίας.
Τα κρασιά που παράγει είναι ποικιλιακά, με ελκυστικά αρωματικά, με γεύσεις ξηρών καρπών, με νότες λουλουδιών και μελιού, μπαχαρικά και τροπικές γεύσεις φρούτων όπως ο ανανάς, αρκετά πλούσια σε γεύση και υφή που μπορούν να ωριμάζουν για αρκετά χρόνια στην φιάλη.
Την καλύτερη έκφραση της ποικιλίας την συναντάμε στην Fiano di Avellino DOCG στα πλούσια σε ορυκτά, ηφαιστειακά και ασβεστολιθικά εδάφη των Απέννινων, με τις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.
Προβολή όλων των 4 αποτελεσμάτων