1η Νοεμβρίου 2019.

Η επίγευση της χθεσινής βραδιάς, γλυκιά και μακρά.

Με αφορμή την διεθνή μέρα του ξινόμαυρου, που καθιερώθηκε εδώ και λίγες ημέρες, ανοίξαμε παλιές σοδειές της ποικιλίας, στην Cavacava.
Εδώ που τα λέμε, αφορμή ψάχναμε για να ξαναδοκιμάσουμε την αγαπημένη μας κόκκινη ελληνική ποικιλία.

Άλλη μία φορά μας άφησε ικανοποιημένους, ίσως επειδή δεν υπάρχουν (;) κακά δείγματα της ποικιλίας ή είναι πολύ λίγα και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που την αγαπούν οι οινόφιλοι. Δεν υπάρχουν λίγες καλές φιάλες και μετά το χάος, όπως δυστυχώς συμβαίνει με άλλες ποικιλίες.

Δεν σε απογοητεύει ακόμα και αν οι τανίνες είναι λίγο στεγνές, ακόμα και αν υπάρχουν λίγες γωνίες. Ο χρόνος θα τα φτιάξει όλα.

Κρασιά ράτσας με όμορφα αρώματα στην μύτη, κόκκινα φρούτα και άψογα ενσωματωμένο βαρέλι, που μόνο σε καλά κρασιά του εξωτερικού συναντάς. Όλα τα κρασιά είχαν ένα επίπεδο, και υπήρχαν και εκπλήξεις άλλες θετικές και άλλες λιγότερο. Όλα σχεδόν έδειξαν αντοχή στον χρόνο και κάποια αν και δεκαετίας έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

Ένα άλλο που έκανε εντύπωση, είναι το γεγονός ότι η ντομάτα και η ελιά, τα σήματα κατατεθέντα της ποικιλίας σαν πρωτογενή αρώματα, εμφανίζονται σε κάποια κρασιά με την παλαίωση, σαν δευτερογενή, ενώ στην νιότη τους κυριαρχούσε το κόκκινο φρούτο.

Τα κρασιά που ανοίξαμε

Μαρκοβιτης Νάουσα 2012
ΑΛΦΑ Σκατζόχοιρος 2010 από magnum φιάλη, από το Αμύνταιο
Δαλαμάρας Νάουσα 2015 από magnum φιάλη
Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2013, από την Νάουσα
Τσάνταλη Ραψάνη Grand Reserve 2010 από magnum φιάλη, από την Ραψάνη με προσθήκη κρασάτου και σταυρωτού
Παλιοκαλιάς Δαλαμάρα 2013 από την Νάουσα και
Διάπορος Κυρ Γιάννη 2009 από την Νάουσα με μικρή προσθήκη syrah

Η βραδιά κύλησε όμορφα σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα κρασιά που ο καθένας δοκίμασε. Υπήρχαν δε και κάποιοι, ονόματα δεν λέμε και οικογένειες δεν θίγουμε, που τα δοκίμασαν όλα.

Η δική μου κατάταξη, είναι από αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία.

Η CAVACAVA θέλοντας να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σχεδιάζει την επόμενη γευστική βραδιά, για το τέλος του μήνα, σε ημέρα και ώρα, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Μπορείτε και να μαντέψετε…

Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν την βραδιά αυτή και μοιραστήκαμε την αγάπη μας για το καλό κρασί.

IN VINO VERITAS

Αντώνης Πρίντζος WSPC/LEVEL3