Antinori Tignanello 2019
Γευστικά χαρακτηριστικά
Βαθύ κόκκινο ρουμπίνι. Στη μύτη, σκούρα φρούτα όπως μαύρο κεράσι, δαμάσκηνο, μπαχαρικά και γλυκό καπνό, φαρμακευτική “γάζα”, βοτανικές νότες, μαύρη σταφίδα, βιολέτα και πικάντικα μπαχαρικά. Στο στόμα γεμάτο, πλουσιοπάροχο με πυκνές τανίνες που εξασφαλίζουν μακρά παλαίωση. Πλούσια δομή, γεμάτο σώμα και υπέροχο κομψό τελείωμα.
Οινοποίηση
Sangiovese 80%, Cabernet Sauvignon 15% και Cabernet Franc 5%. Από τον ομώνυμο αμπελώνα (Tignanello) των 1270 στρεμμάτων που βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Chianti Classico. Μετά την επιλογή των σταφυλιών, η ζύμωση πραγματοποιείται σε κωνικές δρύινες ανοικτές δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, 28° έως 30°C, εκχύληση σε επαφή με τα στέμφυλα για 16-20 ημέρες με καθημερινές αναδεύσεις (batonnage). Μηλογαλακτική ζύμωση σε μικρά δρύινα βαρέλια. Κάθε ποικιλία σταφυλιών ζυμώθηκε ξεχωριστά και στη συνέχεια έγινε η ανάμιξη.
Ωρίμαση
Σε δρύινα βαρέλια γαλλικά και ουγγαρέζικα 225L πρώτης χρήσης και δεύτερης χρήσης, για 14 – 16 μήνες και στη συνέχεια για 12 μήνες στο μπουκάλι.
Μπορεί να παλαιώσει για 15-20 χρόνια.
Βαθμολογία
Wine Advocate 96 (2019), James Suckling 95 (2019)
Vinous Galloni.95/100, Wine Searcher avg.94, Vivino 4.6

Θερμοκρασία σερβιρίσματος 17-18°
Προτείνεται η μετάγγισή του σε καράφα 90' πριν την κατανάλωσή του

Επιπλέον πληροφορίες
Βάρος | 1,5 kg |
---|---|
Οινοποιείο | Antinori |
Περιοχή | Toscana, Toscana IGT - Super Tuscans, Ιταλικά κρασιά |
Ποικιλίες | Sangiovese |
Αλκοόλ | 14% |
Σοδειά | 2019, Tignanello Vintages |
Φιάλη | 750ML |
Συνοδεύει | Μοσχάρι, (Σπαλομπριζόλες - T Bone BBQ), Κυνήγι, Αρνί – Κατσίκι, (Αρνί Ψητό), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Παλαιωμένα κίτρινα), Fine Wines |