Argiano Brunello di Montalcino 2019

Argiano Brunello di Montalcino 2019. Sangiovese Grosso 100% Από διαφορετικές τοποθεσίες των αμπελώνων του κτήματος. Βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγες. Στην μύτη αρώματα από ώριμα φρούτα όπως, κεράσι, δαμάσκηνο και βατόμουρο, με ανθικές και ορυκτές νότες, και άγρια ​​βότανα . Στο στόμα γεμάτο με πολύ καλή ισορροπία και συμπύκνωση, όμορφη δομή, πολύπλοκο, με μεταξένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

85,00

Σε απόθεμα (επιπλέον μπορεί να ζητηθεί κατόπιν παραγγελίας)

ADD CASE(1 x 6)
SKU: Argiano-19
Βάρος1,5 kg
Οινοποιείο
Περιοχή, ,
Ποικιλίες
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Σπαλομπριζόλες - T Bone BBQ), Κυνήγι, Αρνί – Κατσίκι, (Αρνί Ψητό), Κατσαρόλας, (Φασόλια με λουκάνικο), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Παλαιωμένα κίτρινα)

Βαθμολογία

Vinous Antonio Galloni.94, James Suckling.95, Robert Parker Wine Advocate.94, Wine Spectator.95, Jeb Dunnuck.94, Wine Searcher avg.93, Vivino 4.2

Vinous Antonio Galloni 94 pt
Drinking window: 2025 – 2035
“Crushed ashen stones, cloves, dried black cherries, rosemary and balsam herbs create a spice box display as the 2019 Brunello di Montalcino blossoms in the glass. This is surprisingly fresh and energetic, nearly juicy in character, yet refined and focused, with silken textures ushering in crisp wild berry fruits and orange tones that slowly saturate the palate. It finishes spicy and long, yet its energy never wavers, with grippy tannins that tug at the cheeks as licorice and cranberry notes fade.”  Eric Guido. Tasting date: November 2023
.
Robert Parker Wine Advocate 94 pt
“The Argiano 2019 Brunello di Montalcino comes out stronger than the previous 2018 and 2017 vintages, thanks to the precision and focus of its fruit flavors in this balanced vintage. It shows ample depth and volume, with sweet cherry and blackberry that fold into softly toasted spice and earth. Floral hints of lilac and iris make brief but poignant appearances. Velvety tannins and a nicely concentrated mid-weight palate give good staying power. This is a 120,000-bottle release.” ML Tasting date: December 2023
.
James Suckling 95 pt
“Delightful aromas of juicy red cherries, strawberries, rose petals and wild bush, together with hints of juniper and ground herbs. Medium-bodied with firm tannins and crisp acidity. Zesty and piquant with beautiful balance and finish. Plenty of fruit at the end. Give it more time to come around. Try after 2027.” Tasting date: September 2023
.
Jeb Dunnuck 94 pt
“Taking a dark ruby hue, the 2019 Brunello Di Montalcino offers a warming bouquet of black raspberry, licorice candies, polished leather, and sappy forest herbs. Rounded and approachable, it’s medium to full-bodied, with sweet tannins and balanced acidity, ripe concentration throughout, and a long finish with a note of bergamot. This is a beautifully styled wine from the Argiano team, who continue to impress.” Tasting date: November 2023

Γευστικά χαρακτηριστικά

Βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγες. Στην μύτη αρώματα από ώριμα φρούτα όπως, κεράσι, δαμάσκηνο και βατόμουρο, με ανθικές και ορυκτές νότες, και άγρια ​​βότανα . Στο στόμα γεμάτο με πολύ καλή ισορροπία και συμπύκνωση, όμορφη δομή, πολύπλοκο, με μεταξένιες τανίνες και μακρά επίγευση.

Οινοποίηση

Sangiovese Grosso 100%.  Από διαφορετικές τοποθεσίες των αμπελώνων του κτήματος. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της ζύμωσης, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα κουκούτσια, που αφαιρούνται όταν δεν είναι ώριμα Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 28ο-30οC, εκχύλιση 20-25 ημερών σε επαφή με τα στέμφυλα και μετά αυθόρμητη μηλογαλακτική ζύμωση, σε ανοιχτά δρύινα κωνικά βαρέλια Σλαβονίας.

Ωρίμαση

Για  24 μήνες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια από την Σλαβονία 10 έως 32 hl και στη συνέχεια για 6 μήνες στο μπουκάλι.
Μπορεί να βελτιώνεται για 15-25 χρόνια.