Luigi Baudana Cerretta Barolo 2019
Luigi Baudana Cerretta Barolo 2019
Vinous Antonio Galloni 97 points
The 2019 Barolo Cerretta is packed with dark cherry, smoke, gravel, blood orange incense, scorched earth, licorice and mocha. This ample, full-bodied Barolo offers tremendous depth and textural intensity. Powerful and brooding, with tons of muscle and tannin, the Cerretta is incredibly promising. It is the most potent wine in this portfolio, by a pretty substantial range. Antonio Galloni. Tasting date: Nov 2022
Wine Enthousiast 97 points
Drink 2026–2050+
Dark cherry aromas mingle with hints of coffee, dried herbs and flowers. The wine exhibits a super pretty character with incredibly fine-grained tannins, almost as if it were a study in the art of crafting wine. A stunning effort that will continue to give for years to come. Jeff Porter
78,00€
Βάρος | 1,6 kg |
---|---|
Οινοποιείο | G.D. Vajra Luigi Baudana |
Περιοχή | Barolo DOCG, Piedmonte, Ιταλικά κρασιά |
Ποικιλίες | Nebbiolo |
Αλκοόλ | 14.5% |
Σοδειά | 2019 |
Φιάλη | 750ML |
Συνοδεύει | Μοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα) |
Γευστικά Χαρακτηριστικά – Βαθμολογίες
Vinous Antonio Galloni 97 points
The 2019 Barolo Cerretta is packed with dark cherry, smoke, gravel, blood orange incense, scorched earth, licorice and mocha. This ample, full-bodied Barolo offers tremendous depth and textural intensity. Powerful and brooding, with tons of muscle and tannin, the Cerretta is incredibly promising. It is the most potent wine in this portfolio, by a pretty substantial range. Antonio Galloni. Tasting date: Nov 2022
Wine Enthousiast 97 points
Drink 2026–2050+
Dark cherry aromas mingle with hints of coffee, dried herbs and flowers. The wine exhibits a super pretty character with incredibly fine-grained tannins, almost as if it were a study in the art of crafting wine. A stunning effort that will continue to give for years to come. Jeff Porter
Οινοποίηση
Nebbiolo 100%, από το αμπελοτόπι Cerretta στα Helvetian εδάφη της Serralunga. Xειροποίητη συγκομιδή. Άμεση πίεση, αυθόρμητη ζύμωση από αυτόχθονες ζύμες και διαβροχή σε ανοικτές ανοξείδωτες δεξαμενές για περίπου 15-20 ημέρες, σε σταθερή θερμοκρασία 28 – 30 °C. Μηλογαλακτική ζύμωση και παλαίωση σε μεγάλα Σλαβόνικα δρύινα βαρέλια.
Ωρίμαση
Για 36 μήνες σε Σλαβονικά δρύινα βαρέλια.
Μπορεί να παλαιώσει για 15-25 χρόνια.
Βαθμολογία
Jancis Robinson 18, Robert Parker The Wine Advocate.95, Vinus Antonio Galloni.97, Wine Searcher avg.95, Vivino 4.4

Θερμοκρασία σερβιρίσματος 17-18°
Προτείνεται η μετάγγισή του σε καράφα 30' πριν την κατανάλωσή του.
