Luigi Baudana Cerretta Barolo 2019

Luigi Baudana Cerretta Barolo 2019

Vinous Antonio Galloni 97 points

Drinking window: 2027 – 2044
The 2019 Barolo Cerretta is packed with dark cherry, smoke, gravel, blood orange incense, scorched earth, licorice and mocha. This ample, full-bodied Barolo offers tremendous depth and textural intensity. Powerful and brooding, with tons of muscle and tannin, the Cerretta is incredibly promising. It is the most potent wine in this portfolio, by a pretty substantial range. Antonio Galloni. Tasting date: Nov 2022

Wine Enthousiast 97 points

Drink 2026–2050+
Dark cherry aromas mingle with hints of coffee, dried herbs and flowers. The wine exhibits a super pretty character with incredibly fine-grained tannins, almost as if it were a study in the art of crafting wine. A stunning effort that will continue to give for years to come. Jeff Porter

78,00

ADD CASE(1 x 6)
SKU: luigi-baudana-cerretta
Βάρος1,6 kg
Οινοποιείο
Περιοχή, ,
Ποικιλίες
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα)

Γευστικά Χαρακτηριστικά – Βαθμολογίες

Vinous Antonio Galloni 97 points

Drinking window: 2027 – 2044
The 2019 Barolo Cerretta is packed with dark cherry, smoke, gravel, blood orange incense, scorched earth, licorice and mocha. This ample, full-bodied Barolo offers tremendous depth and textural intensity. Powerful and brooding, with tons of muscle and tannin, the Cerretta is incredibly promising. It is the most potent wine in this portfolio, by a pretty substantial range. Antonio Galloni. Tasting date: Nov 2022

Wine Enthousiast 97 points

Drink 2026–2050+
Dark cherry aromas mingle with hints of coffee, dried herbs and flowers. The wine exhibits a super pretty character with incredibly fine-grained tannins, almost as if it were a study in the art of crafting wine. A stunning effort that will continue to give for years to come. Jeff Porter

Οινοποίηση

Nebbiolo 100%, από το αμπελοτόπι Cerretta στα Helvetian εδάφη της Serralunga. Xειροποίητη συγκομιδή. Άμεση πίεση, αυθόρμητη ζύμωση από αυτόχθονες ζύμες και διαβροχή σε ανοικτές ανοξείδωτες δεξαμενές για περίπου 15-20 ημέρες, σε σταθερή θερμοκρασία 28 – 30 °C. Μηλογαλακτική ζύμωση και παλαίωση σε μεγάλα Σλαβόνικα δρύινα βαρέλια.

Ωρίμαση

Για 36 μήνες σε Σλαβονικά  δρύινα βαρέλια.

Μπορεί να παλαιώσει για 15-25 χρόνια.

Βαθμολογία

Jancis Robinson 18, Robert Parker The Wine Advocate.95, Vinus Antonio Galloni.97, Wine Searcher avg.95, Vivino 4.4