Corton Charlemagne

Corton Charlemagne

Corton-Charlemagne είναι  Ονομασία Προέλευσης Grand Cru για τα λευκά κρασιά του λόφου Montagne de Corton, στην περιοχή Côte de Beaune της Βουργουνδίας.
Η Ονομασία Προέλευσης συγκροτήθηκε το 1937 και καλύπτει τις τρεις γύρω κοινότητες των Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny και Pernand-Vergelesses. Είναι η ίδια με τη λιγότερο χρησιμοποιούμενη ονομασία Charlemagne, η οποία καλύπτει μόνο τα αμπέλια στο Aloxe-Corton και το Pernand-Vergelesses. Υπάρχουν περίπου 520 στρέμματα αμπελώνα που δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν μία ή και τις δύο Ονομασίες Προέλευσης (Appellations Contrôlées στα γαλλικά).
Το Corton-Charlemagne πήρε το όνομά του από τον Καρλομάγνο (2 Απριλίου 747 ή 748 – 28 Ιανουαρίου 814), γνωστό και σαν Κάρολο τον Μέγα, βασιλιά των Φράγκων (768 – 814) και πρώτο Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (800 – 814) που είχε στην κατοχή του τον λόφο του Corton, όπου βρίσκονται τώρα οι αμπελώνες.
Σύμφωνα με τον μύθο, οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι με λευκές ποικιλίες σταφυλιών, επειδή η γυναίκα του αυτοκράτορα προτιμούσε τα λευκά κρασιά καθώς δεν λέκιαζαν τη γενειάδα του.

Προβολή όλων των 2 αποτελεσμάτων