Comm GB Burlotto Barolo Monvigliero 2018
Comm GB Burlotto Barolo Monvigliero 2018. Nebbiolo 100%. Από το κεντρικό αμφιθέατρο του λόφου στο Monvigliero, κοντά στο Verduno, το βορειότερο cru αμπελοτόπι του Barolo. Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Έντονο και αισθησιακό άρωμα από τριαντάφυλλα, βιολέτες, κόκκινα μούρα, κεράσια και μπαχαρικά. Στο στόμα, ανάλαφρo, φρέσκο, αιθέριο, καθάριο, φρουτώδες, με γυαλισμένες τανίνες και πολύ μακρά επίγευση.
Το μεγαλείο του Monvigliero έγκειται στα χαρακτηριστικά αρωματικά του, τα οποία δεν μοιάζουν με κανένα Barolo που έχουμε πιεί ποτέ. Το εκπληκτικά έντονο και άμεσα αναγνωρίσιμο άρωμά του από προβηγκιανή μαύρη ελιά tapenade, κέδρο και τρούφα δεν είναι τίποτα λιγότερο από υπνωτικό. Και θα μπορούσε να έρθει από κανένα άλλο μέρος στη γη. Είναι η ουσία του terroir του .
599,00€
Σε απόθεμα
Βάρος | 1,6 kg |
---|---|
Οινοποιείο | Comm. G.B. Burlotto |
Περιοχή | Barolo DOCG, Piedmonte, Ιταλικά κρασιά |
Ποικιλίες | Nebbiolo |
Αλκοόλ | 14.5% |
Σοδειά | 2018 |
Φιάλη | 750ML |
Συνοδεύει | Μοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα) |
Γευστικά Χαρακτηριστικά
Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Έντονο και αισθησιακό άρωμα από τριαντάφυλλα, βιολέτες, κόκκινα μούρα, κεράσια και μπαχαρικά. Στο στόμα, ανάλαφρo, φρέσκο, αιθέριο, καθάριο, φρουτώδες, με γυαλισμένες τανίνες και πολύ μακρά επίγευση.
Οινοποίηση
Nebbiolo 100%. Από το κεντρικό αμφιθέατρο του λόφου στο Monvigliero, κοντά στο Verduno, το βορειότερο cru αμπελοτόπι του Barolo. Χειρονακτικός τρύγος, πάτημα με τα πόδια ολόκληρο το τσαμπί σε ανοιχτές γαλλικές δρύινες δεξαμενές όπου γίνεται η αλκοολική ζύμωση με διαβροχή 60 ημερών με έλεγχο θερμοκρασίας και καταβυθισμένο καπέλο.
Ωρίμαση
Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση σε δρύινα βαρέλια Slavonian και Allier των 35-50 εκατολίτρων και παραμονή για περίπου 3 χρόνια. Εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα. Παραμονή στην φιάλη για τουλάχιστον 9 μήνες.
Mπορεί να παλαιώσει για 10-15 χρόνια.
Βαθμολογία
Jancis Robinson 18, Falstaff.97, Vinous Antonio Galloni.96, Robert Parker The Wine Advocate.96+, Wine Searcher avg.95, Vivino 4.5
Jancis Robinson 18 points
Verduno. 100% whole bunch and 50 days of skin maceration.
“Just mid ruby. Amazing, captivating spicy floral perfumed nose, almost exotic, and a little exalted and seductive. Multi-layered and complex. A sensational palate of ripe raspberry and crunchy tannins and a long and succulent finish combined with almost ephemeral palate weight”. (WS) Tasted 3/2021
Vinous Antonio Galloni 96 points
“The 2018 Barolo Monvigliero is the most reticent of these 2018 Barolos, but it was also bottled nearly a year later. All the signatures are there, though, starting with the effusive bouquet that makes the Burlotto Monvigliero so alluring. Rose petal, spice, orange peel, kirsch and raspberry unfurl gradually in the glass. The 2018 is understated and mysterious today. I can’t wait to see how it ages. (AG)” Tasted (2/2022)
Wine Advocate 96+ points
“Within the context of this set of new releases from Comm. G.B. Burlotto, this wine stands far apart. The 2018 Barolo Monvigliero is linear and light, but it also shows good fruit weight. This is exactly the classic duality of Monvigliero (a village that traditionally incorporates whole clusters in fermentation). Spice, cola, licorice, grilled herb and dried cherry appear to lift over a fine and delicately tapered mouthfeel. 96+ (ML)” Tasted (6/2022)

Θερμοκρασία σερβιρίσματος 17-18°
Προτείνεται η μετάγγισή του σε καράφα 30' πριν την κατανάλωσή του.
