Comm GB Burlotto Barolo Monvigliero 2020

Comm GB Burlotto Barolo Monvigliero 2020. Nebbiolo 100%. Από το κεντρικό αμφιθέατρο του λόφου στο Monvigliero, κοντά στο Verduno, το βορειότερο cru αμπελοτόπι του Barolo. Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Έντονο και αισθησιακό  άρωμα από τριαντάφυλλα, βιολέτες, κόκκινα μούρα, κεράσια και μπαχαρικά. Στο στόμα, ανάλαφρo, φρέσκο, αιθέριο, καθάριο, φρουτώδες, με γυαλισμένες τανίνες και πολύ μακρά επίγευση.

390,00

Σε απόθεμα

ADD CASE(1 x 6)
SKU: comm-gb-burlotto-barolo-monvigliero-2020
Βάρος1,6 kg
Οινοποιείο
Περιοχή, ,
Ποικιλίες
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα)

Γευστικά Χαρακτηριστικά

Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Έντονο και αισθησιακό  άρωμα από τριαντάφυλλα, βιολέτες, κόκκινα μούρα, κεράσια και μπαχαρικά. Στο στόμα, ανάλαφρo, φρέσκο, αιθέριο, καθάριο, φρουτώδες, με γυαλισμένες τανίνες και πολύ μακρά επίγευση.

Οινοποίηση

Nebbiolo 100%. Από το κεντρικό αμφιθέατρο του λόφου στο Monvigliero, κοντά στο Verduno, το βορειότερο cru αμπελοτόπι του Barolo. Χειρονακτικός τρύγος, πάτημα με τα πόδια  ολόκληρο το τσαμπί σε ανοιχτές γαλλικές δρύινες δεξαμενές όπου γίνεται η αλκοολική ζύμωση με διαβροχή 60 ημερών με έλεγχο θερμοκρασίας και καταβυθισμένο καπέλο.

Ωρίμαση

Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση σε δρύινα βαρέλια Slavonian και Allier των 35-50 εκατολίτρων και παραμονή  για περίπου 3 χρόνια. Εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα. Παραμονή στην φιάλη για τουλάχιστον 9 μήνες.

Mπορεί να παλαιώσει για 10-15 χρόνια.

Βαθμολογία

Jancis Robinson 17.5, Falstaff.97, Wine Searcher avg.95, Vivino 4.5 (Ranks#2  in Top 25 Italian Barolo wines in Italy June 2025)

97 points Monica Larner (Wine Advocate): “Showing fine and delicate perfumes, the Comm. G.B. Burlotto 2020 Barolo Monvigliero (made with whole-cluster fermentation) opens to a hint of something exotic like Moroccan spice with candied orange, Arabian jasmine or tamarind chutney. This vintage is a little more immediate in character, with a long mid-palate that culminates with a chalky tannic finish. The Monvigliero is very elegant, even fragile, with an upward fruit crescendo. Production in this vintage is 9,000 bottles. Drink: 2026-2050. (Apr 2024)”

95 points Audrey Frick (JebDunnuck): “A wild beast, the medium ruby 2020 Barolo Monvigliero shows off a wild perfume in this vintage, with a rustic edge and lifted notes of menthol, orange zest, cinnamon, pomegranate, and saddle leather. It drives with vibrant energy on the palate, where all its components come together, with a chalky texture and a long finish. This spicy and slightly rustic wine from Burlotto is going to benefit from another year or two in bottle. Drink: 2026-2040. (May 2024)”

98 points Aldo Fiordelli (Decanter): “Year after year a label of the greatest consistency. Whole-bunch grapes given a long maceration without punchdowns or pumpovers, the wine aged for 33 months in large oak: an indicator of the vintage’s quality. Although very light in colour, it demonstrates its typical wild strawberry, peony, violet and cinnamon aromas, and some minerality, vermouth-like in its aromatic intensity. On the palate there is a great concentration of fruit, with velvety tannins and a finish of filigree elegance. Drinking Window: 2024-2040. (Mar 2024)”

97 points Wine Enthusiast: “A bouquet dominated by enchanting violets, bursts from the glass, accompanied by vibrant pomegranates and currants. On the palate, the wine is well-structured, with tannins that are perfectly integrated, allowing the beauty of the fruit to shine through. This cru is known for its finesse, and this wine is a prime example of its grace and power. A stunning beauty that will leave you captivated. Drink now – 2045. (Sep 2024)”

95 points Antonio Galloni (Vinous) “The 2020 Barolo Monvigliero is a gorgeous, classically austere Barolo that is going to need time to soften. Dried herbs, flowers, mint, dried cherry and white pepper infuse the 2020 with tons of aromatic nuance. Readers will have to be patient, as the aromatics are tempting, but the acids and tannins are those of a very young, cutting Barolo.” Drinking window: 2028 – 2045. (Nov 2023)