Nervi-Conterno Molsino Gattinara 2018

Nervi-Conterno Molsino Gattinara 2018.

Χρώμα ρουμπινί με σκούρες κόκκινες αντανακλάσεις . Στην μύτη διαδοχικά κύματα σκούρου κερασιού/δαμάσκηνου, φασκόμηλου, μενθόλης, νέου δέρματος και σκούρων μπαχαρικών.  Στο στόμα δυνατό και αρρενωπό με τεράστια δυναμική και απόλυτα σαγηνευτικό. Μακρά ορυκτή επίγευση. Το 2018 είναι η πρώτη χρονιά που ο Roberto Conterno και η ομάδα του ήταν επικεφαλής. Η φιλοδοξία είναι αρκετά σαφής. Το Molsino σύντομα θα είναι το Monfortino του Alto Piemonte.

167,00

Σε απόθεμα

ADD CASE(1 x 6)
SKU: nervi-conterno-molsino-gattinara-2018
Βάρος1,6 kg
Οινοποιείο,
Περιοχή, ,
Ποικιλίες
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα)

Γευστικά Χαρακτηριστικά – Βαθμολογίες

Robert Parker The Wine Advocate 96 points

“With vines planted in 1992 in a cozy and protected position within the folds of hills above Gattinara at 400 meters in elevation, the Molsino vineyard is known to produce extra fruit weight, concentration and power. This is definitely the case with the Conterno Nervi 2018 Gattinara Vigna Molsino. Of the two single-vineyard wines made at this estate (the other being the Vigna Valferana), I’m giving the aging edge to this bottle and have extended the drinking window as a result. During my tasting with Roberto Conterno, he described this wine as having “broader shoulders” and “more bite to the mouthfeel.” Those are exact descriptions, and I would add that Molsino shows special dimension, in terms of both width and depth, with red and purple fruits that spread evenly over the palate. The wine’s finish is powered by tarry smoke and campfire ash that add vertical lift and length. Drinking window: 2024 – 2045. (ML)” (11/2021)

Vinous Antonio Galloni 98 points

“The 2018 Gattinara Molsino emerges from a relatively warm, sunny spot on the estate at 400 meters in elevation. It presents myriad shades of dark cherry/plum fruit, sage, menthol, new leather and dark spices. Potent and virile in the glass, the Molsino possesses tremendous drive as it builds into a deep, beautifully resonant finish that is utterly captivating. It’s a remarkable effort for the first year in which Roberto Conterno and his team were in charge. The ambition is pretty clear. Molsino will soon be the Monfortino of Alto Piemonte. (AG) 98+” (03/2022)

Οινοποίηση

Nebbiolo 100%, από ένα σχετικά ζεστό, ηλιόλουστο σημείο του κτήματος Molsino, σε υψόμετρο 400 μέτρων, από αμπέλια ηλικίας 35 ετών. Xειροποίητη συγκομιδή. Άμεση πίεση, αυθόρμητη ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες σε τσιμεντένιες και δρύινες δεξαμενές.

Ωρίμαση

Για 48 μήνες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, 6 μήνες σε τσιμέντο και 6 μήνες  στην φιάλη.

Μπορεί να παλαιώσει για 15-25 χρόνια.

Βαθμολογία

Robert Parker The Wine Advocate.96, Vinous Antonio Galloni.98, Wine Searcher avg.94, Vivino 4.4