Roagna Langhe Rosso Nebbiolo 2019

Roagna Langhe Rosso Nebbiolo 2019. Nebbiolo 100%. Από νεαρά αμπέλια, ηλικίας έως 20-25 ετών, από δύο αμπελώνες  στην Pira στο Castiglione Falletto του Barolo και Paje στο Barbaresco). Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη, σαγηνευτικό μπουκέτο αποξηραμένων λουλουδιών,  ώριμων κόκκινων μούρων, κεράσι, με νότες φρέσκου κόκκινου δαμάσκηνου, διακριτικών μπαχαρικών και φύλλων καπνού. Λίγη φλούδα πορτοκαλιού. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα,  οι τανίνες είναι εξαιρετικά λεπτές και γυαλισμένες, δίνοντας στο κρασί μια μεταξένια υφή και άψογη ισορροπία και μακρά κομψή επίγευση.
Παράγεται με την ίδια νοοτροπία και τεχνική όπως τα σπουδαία κρασιά του Roagna, όπως το Barbaresco και το Barolo.

 

59,00

Σε απόθεμα

SKU: roagna-langhe-rosso-nebbiolo-2019
Βάρος1,45 κ.
Οινοποιείο
Περιοχή, ,
Ποικιλίες
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα)

Γευστικά Χαρακτηριστικά

Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη, σαγηνευτικό μπουκέτο αποξηραμένων λουλουδιών,  ώριμων κόκκινων μούρων, κεράσι, με νότες φρέσκου κόκκινου δαμάσκηνου, διακριτικών μπαχαρικών και φύλλων καπνού. Λίγη φλούδα πορτοκαλιού. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα,  οι τανίνες είναι εξαιρετικά λεπτές και γυαλισμένες, δίνοντας στο κρασί μια μεταξένια υφή και άψογη ισορροπία και μακρά κομψή επίγευση.

Οινοποίηση

Nebbiolo 100%. Από νεαρά αμπέλια, ηλικίας έως 20-25 ετών, από δύο αμπελώνες  στην Pira στο Castiglione Falletto του Barolo και Paje στο Barbaresco).. Χειρονακτικός τρύγος, κλασσική ερυθρή οινοποίηση με ιθαγενείς ζήμες, διαβροχή με βυθισμένο καπάκι γισ τουλάχιστον δύο μήνες, σε ξύλινες δεξαμενές.

Ωρίμαση

Για 5 χρόνια συνολικά σε μεγάλα ουδέτερα δρύινα βαρέλια και τσιμεντένιες δεξαμενές.

Mπορεί να παλαιώσει για 8-12 χρόνια.

Βαθμολογία

Wine Advocate. 94, Vinous Antonio Galloni.92, Kerin O`Keefe.93, Wine Searcher avg.94, Vivino 4.1

Vinous Antonio Galloni 92 points
“The 2019 Langhe Rosso is fabulous. It captures all the pedigree of this great vintage but in a slightly more open style (especially in its aromatics) that renders it quite approachable. Crushed flowers, dried cherry, spice, mint and sweet pipe tobacco are all nicely lifted. Already quite approachable, the 2019 is ready to go. The 2019 is Pira’s young vines Nebbiolo. About two-thirds of the fruit is from Pira; the rest is Albesani, Gallina and Paje. Aging is a bit more than two years in cask, a touch less than in the past. Drink: 2024-2028. (AG) Tasted (10/2024)

Wine Advocate  94 Points
“Luca Roagna likes to joke that this is the worst wine he makes. “It is made with all the leftovers,” he says. The 2019 Langhe Rosso sees Nebbiolo from Barolo and Barbaresco, pretty much in equal parts. There is some Pira and Pajè along with young vine fruit from other parcels, some of which suffered mudslide damage in the 1990s and required replanting. This wine was first produced in 2000. The labor required to make it is intense because Luca needs to scope out the young vines buried within a rich patrimony of old vines. “I am a squarehead,” he says. This entry-level wine is a provocation. In fact, it could technically be classified as Barolo or Barbaresco if it were not a blend of the two appellations. It sees the same five-year winemaking and oak aging regime as those wines. The 2019 vintage shows good concentration, balanced acidity and a firm backbone. There’s a lot of fresh fruit here with pressed flowers and roses” Monica Larner. Tasted (01/2025)

Kerin O`Keefe 93 Points
“Made with estate Nebbiolo vines up to 25-30 years old, fermented in large neutral oak with indigenous yeasts and aged for five years, this radiant red has great fruit, freshness and depth. It offers aromas of blue flower, wild berry, citrus and a whiff of game while the vibrant palate features strawberry, blood orange, wild herb and truffle set against bright acidity that keeps it energized. Lithe tannins provide polished support. Drink through 2028” Tasted (10/2024)