Barbera
Barbera
Η Barbera είναι ένα σταφύλι με καταγωγή από την Ιταλία που καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της όπως στο Πιεμόντε, στην Εμίλια-Ρομάνα, στην Πούλια, στην Καμπανία και στα νησιά Σικελία και Σαρδηνία. Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν γοητευτεί από αυτήν την ποικιλία και υπάρχει πλέον, ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός αμπελώνων στην Καλιφόρνια, Αυστραλία και την Αργεντινή.
Ανάλογα την οινοποίηση μπορεί να δώσει απλά καθημερινά φρουτώδη κρασιά αλλά και φοβερά γεμάτα σε σώμα και αλκοόλ. Σε όλες τις περιπτώσεις έχει ευχάριστη υψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες που ενισχύουν την φρουτώδη γοητεία της, από αρώματα και γεύσεις βατόμουρου, σκούρου κερασιού και φράουλας. Με τον χρόνο, εμφανίζονται νότες καπνού και μπαχαρικών, (μοσχοκάρυδου και αστεροειδούς γλυκάνισου) και γλυκές νότες γλυκόριζας.
Τις καλύτερες εκφράσεις της, τις βρίσκουμε στο Πιεμόντε στις 2 μεγάλες Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, στην Barbera d’Asti DOCG και στην Barbera d’Alba DOCG, όπου καλλιεργούνται στις καλά στραγγιζόμενες, πλούσιες σε ασβεστόλιθο πλαγιές με νότια έκθεση.
Οι Barbera του Asti θεωρούνται πιο θηλυκές σε σχέση με την Alba γιατί εδώ οι παραγωγοί συνηθισμένοι από τα Barolo της συμπεριφέρονται με το ίδιο τρόπο οινοποίησης.
Προβολή όλων των 5 αποτελεσμάτων