Chardonnay

Chardonnay

Η πλέον διάσιμη λευκή ποικιλία σταφυλιού, γεννημένη στη Βουργουνδία της Γαλλίας, καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, δίνοντας εξαιρετικά κρασιά, με ή χωρίς βαρέλι. Της αρέσουν οι οινολάσπες και το βαρέλι και ανάλογα με τον τόπο παραγωγής είναι ένας χαμαιλέωντας αλλάζοντας ανάλογα εκφράσεις. Γι αυτό το λόγο θεωρείται το κρασί του οινοποιού.
Τα κρασιά από πιο δροσερές  περιοχές, όπως αυτά της Γαλλίας, διαθέτουν αρώματα πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών και αχλαδιών. Σε θερμότερα κλίματα διαθέτει πιο εμφανείς νότες από ροδάκινο,  ενώ σε θερμές περιοχές διαθέτει τροπικές νότες από μάνγκο και μπανάνα. Το βαρέλι προσθέτει νότες βουτύρου και βανίλιας και μια όμορφη λιπαρότητα.
Χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας τεράστιας σειράς λευκών και αφρωδών οίνων, που κυμαίνονται από τα εξαιρετικά τραγανά και ορυκτά κρασιά του Chablis έως τις τροπικές γεύσεις των κρασιών από ζεστό κλίμα, από περιοχές όπως το Marlborough της Νέας Ζηλανδίας. Είναι ένα από τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται στη σαμπάνια, καθώς και σε άλλα αφρώδη κρασιά, ανά τον κόσμο που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας και συνδυάζεται συνήθως με το Pinot Noir.

 

Βλέπετε 1–6 απο 35 αποτέλεσματα