Rioja DOCa

Rioja DOCa

Η Rioja ήταν η πρώτη ισπανική περιφέρεια που έλαβε το καθεστώς DO (ΠΓΕ) το 1933 και το 1991 έγινε η πρώτη που αναβαθμίστηκε σε DOCa, το κορυφαίο επιπέδο (ΠΟΠ). Η ιστορία της οινοποιίας της περιοχής ξεκινάει από τη ρωμαϊκή εποχή και συνεχίζεται σχεδόν αδιάκοπα. Η παραγωγή άνθισε μεταξύ του 200 π.Χ. και του 6ου αιώνα μ.Χ., όπως αποδεικνύουν οι αμφορείς και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με το κρασί, που αποκαλύφθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Μειώθηκε κατά τη διάρκεια της μαυριτανικής κατοχής της Ιβηρικής Χερσονήσου, η οποία ξεκίνησε με τη δραματική εισβολή του 711 μ.Χ. και διήρκεσε αρκετούς αιώνες μέχρι την χριστιανικη ανακατάκτηση του ύστερου Μεσαίωνα.

Από τον 16ο αιώνα και μετά, η παραγωγή κρασιού της Rioja αναπτύχθηκε σταθερά και γνώρισε μεγάλη ώθηση στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι αμπελώνες της γειτονικής Γαλλίας καταστράφηκαν πρώτα από τη μούχλα και στη συνέχεια από τη φυλλοξήρα . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έμποροι κρασιού έφθασαν στη Rioja από το Bordeaux, αναζητώντας κρασί. Η σχέση αυτή με τους Γάλλους, πρόσθεσε τα δρύινα βαρέλια σαν μέρος της τεχνικής οινοποίησης των κρασιών της Rioja – τα οποία από εκείνη την εποχή είχαν γίνει ένα τυποποιημένο μέρος του εξοπλισμού της οινοποιίας του Bordeaux.

Το 1901, η φυλλοξήρα έφτασε τελικά στη Rioja, βυθίζοντας τους αμπελώνες της περιοχής σε πτώση. Από τη δεκαετία του 1970 ξεκινά να ανακάμπτει ξανά.

Βλέπετε 1–18 από 26 αποτελέσματα