Bartolo Mascarello Barolo 2019

Bartolo Mascarello Barolo 2019. Nebbiolo 100%. Από τους κορυφαίους αμπελώνες του οινοποιείου έκτασης 30 στρεμμάτων, στο  San Lorenzo, στο Cannubi, στη Rué στο Barolo, και στο Rocche στη La Morra. Οινοποιούνται μαζί σε μεγάλες τσιμεντένιες δεξαμενές. Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Στην μύτη όμορφα αρώματα από κόκκινα μούρα, ζουμερή φράουλα, μπαχαρικά, δέρμα, αποξηραμένα βότανα, και ανθικές νότες (ροδοπέταλα). Στο στόμα, κομψό, με εκλεπτυσμένες τανίνες. Φανταστική ισορροπία και φρεσκάδα με μακρά ορυκτή επίγευση.

480,00

Σε απόθεμα

ADD CASE(1 x 6)
SKU: comm-gb-burlotto-barolo-Aclivi-2019
Βάρος1,6 kg
Οινοποιείο
Περιοχή, ,
Ποικιλίες
Αλκοόλ
Σοδειά
Φιάλη
ΣυνοδεύειΜοσχάρι, (Κατσαρόλας Kοκκινιστό), Αρνί – Κατσίκι, (Παϊδάκια), Κυνήγι, Πουλερικά, (Πάπια ψητή), Ζυμαρικά – Ριζότο, (με τρούφα), Αλλαντικά, (Πλούσια Μπαχαρώδη), Τυριά, (Μπλε τυριά, Παρμεζάνα)

Γευστικά Χαρακτηριστικά

Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Ανοικτό διαυγές, ρουμπινί χρώμα. Στην μύτη όμορφα αρώματα από κόκκινα μούρα, ζουμερή φράουλα, μπαχαρικά, δέρμα, αποξηραμένα βότανα, και ανθικές νότες (ροδοπέταλα). Στο στόμα, κομψό, με εκλεπτυσμένες τανίνες. Υπέροχη ισορροπία και φρεσκάδα με μακρά ορυκτή επίγευση.

Οινοποίηση

Nebbiolo 100%. Από τους κορυφαίους αμπελώνες του οινοποιείου έκτασης 30 στρεμμάτων, στο  San Lorenzo, στο Cannubi, στη Rué στο Barolo, και στο Rocche στη La Morra .Χειρονακτικός τρύγος, αποβοστρύχωση και αλκοολική ζύμωση σε μεγάλες τσιμεντένιες δεξαμενές. Κατά τη διάρκεια της διαβροχής, εκτελούνται καθημερινά λεπτή άντληση και διάτρηση, με έλεγχο θερμοκρασίας.

Ωρίμαση

Σε δρύινα βαρέλια Slavonian και Allier των 35-50 εκατολίτρων και παραμονή  για περίπου 36 μήνες. Εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα. Παραμονή στην φιάλη για τουλάχιστον 9 μήνες.

Mπορεί να παλαιώσει για 25-35 χρόνια.

Βαθμολογία

Jancis Robinson 18 pt, Kerin O’Keefe.98, Wine Advocate.98+, Vinous Antonio Galloni.96, Wine Searcher.96, Vivino 4.5

Wine Enthusiast / Kerin O’Keefe  98 pt
2019 Vintage Tasted: Oct 2023
The 2019 Barolo from Maria Teresa Mascarello is all about elegance and energy. Opening with heady aromas of red berry, spice and rose petal, it delivers flavors of spiced cranberry, juicy strawberry, star anise and blood orange. Vibrant and loaded with finesse, it has firm, refined tannins and reflecting the vintage, is still rather austere at this stage. It also promises fantastic aging potential. Just gorgeous. Drink 2029–2044.  Kerin O’Keefe, kerinokeefe.com,
Wine Advocate 98+ pt
2019 Vintage Tasted: Aug 2023
Coming to market this fall, the Bartolo Mascarello 2019 Barolo represents a classic vintage in between two challenging growing seasons. Both 2018 and 2020 were hotter than 2019, resulting in higher alcohol levels. With fruit harvested on October 8th and 9th, this expression from 2019 shows extra freshness and a more streamlined style compared to the texturally generous 2020 or the softer and more open-knit 2018. Extraction and structure came easily in 2019, and delicate pump-overs sufficed. Maria Teresa Mascarello opted against submerged cap fermentations in 2022, 2019, 2017 and 2013. It was performed in 2016, 2014 and 2010, however. The fruit represents a blend of Monrobiolo in Bussia (a site with a lease that ends in 2025), Rue and Cannubi in Barolo and Rocche dell’Annunziata in La Morra. San Lorenzo will return to the blend in 2020. This bottle promises a decisive, vertical delivery of fruit (lots of “skeleton and bones”) with a pretty moment of crunch, elegant acidic freshness and tannic structure. If you are nostalgic for a tight, acidity-driven Barolo that is good for long cellar aging, the 2019 is for you. 2026-2055. Monica Larner, Wine Advocate
Vinous Antonio Galloni 96 pt
2019 Vintage Tasted: Jan 2023
The 2019 Barolo is a very beautiful, delicate wine that captures the best this vintage has to offer. Gracious and light on its feet, with striking inner sweetness, the 2019 is captivating from the first taste. Kirsch, rose petal, mint, hard candy, cedar and orange zest all grace this super-classic, perfumed Barolo. Young Nebbiolo tannins are there, but they are very elegantly woven into the wine’s frame. Vineyard sites are Cannubi, Ruè, Monrobiolo di Bussia and Le Rocche dell’Annunziata, co-fermented in the style that is such a house signature. Drinking window: 2027 – 2049
Jancis Robinson 18 pt
2019 Vintage Tasted: Nov 2023
Compact and slow to emerge from the glass and with a minerally lift. Very youthful and with only hints of raspberry and cherry. Embryonic on the palate. Compact, fine yet persistent, almost aromatic tannins while fine, perfumed raspberry emerges along with tannic energy on the finish. Long, chalky mineral notes on the finish. Drinking Window:  2026 – 2038   Walter Speller